Újabb helyen van kanyarójárvány

Szükséghelyzetet hirdetett Szamoán a kormány a hét végén a kanyarójárvány rohamos terjedése miatt. A szigetországban felfüggesztették az oktatást az összes iskolában, és korlátozzák a gyülekezést.

Az egyenlítőtől délre, Hawaii és Új-Zéland között fekvő kétszázezres szigetországban október végén, az első halálesetek előfordulása után hirdettek kanyarójárványt. Azóta legalább hat embert halt meg a betegségben, öten közülük két év alatti gyerekek voltak. A helyi sajtó szerint a 716 kanyarógyanús beteg negyven százaléka kórházi ápolásra szorul. Új-Zéland a napokban jelentette be, hogy háromezer vakcinát és 12 ápolónőt küld Szamoára, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

kanyaró, kanyarójárvány, kanyaró elleni oltás, védőoltás
kanyaró, kanyarójárvány, kanyaró elleni oltás, védőoltás

Újra támad a kanyaró

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, ám az utóbbi években - többnyire a minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt - afertőzésismét több országban felütötte fejét, és súlyos gondot jelent.

A kanyaró kevésbé ismert veszélyéről itt olvashat!

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna. Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon szeptember 22-éig összesen 38 kanyarós esetet regisztráltak, ami több mint a kétszerese a 2018-as év azonos időszakában feljegyzett adatnak. Ráadásul halálos áldozata is volt az itthoni járványnak.

A kanyaró elleni védőoltás elterjedése - vagyis az 1970-es évek - előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: