Új vírus szedi áldozatait

Két ember halt meg az eddig ismeretlen koronavírus okozta tüdőgyulladásban a kínai Vuhan városában.

Ahogy már korábban is megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az újfajta vírus eddig 41 embert fertőzött meg, a betegek közül ketten meghaltak. Emellett öten válságos, 22-en pedig stabil állapotban vannak. Tizenkét ember gyógyultan távozhatott a kórházból a Kína középső részén fekvő, 12 milliós lakosú nagyvárosban, Hupej tartomány székhelyén.

tüdőgyulladás, tüdőbetegség, tüdőbaj, fertőzés, koronavírus, halálesetek
Ismeretlen koronavírus terjed, ketten már belehaltak. Fotó: iStock

Cseppfertőzéssel terjed

Kiderült, mi áll a rejtélyes megbetegedések mögött - kattintson!

Az előzetes vizsgálatok szerint az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt tovább. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A vírus azonban már Japánban és Thaiföldön is felütötte a fejét, embereket és állatokat is megfertőzhet.

Az atípusostüdőgyulladás(SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember halt meg.

Különös aggodalomra ad okot, hogy nyolc nap múlva beköszönt Kínában a holdújév, és ilyenkor emberek százmilliói kelnek útra. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre ellenzi az utazási tilalom bevezetését, hiszen úgy látják, nincs arra utaló jel, hogy a betegség könnyen terjedne az emberek között.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: