Tovább szedi áldozatait a kanyaró

Egy hét alatt több mint háromszorosára emelkedett a szamoai kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, szinte mindegyikük kisgyerek - közölte a csendes-óceáni szigetország kormánya.

A 200 ezer lakosú ország október végén, az első halálesetek hatására jelentette be, hogy kanyarójárvány van. Egy héttel ezelőtt pedig - ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták - szükséghelyzetet hirdetettek ki, amely keretében az összes iskolában felfüggesztették az oktatást, és a gyülekezést is korlátozzák. A szombati adatok szerint jelenleg 1644 beteget kezelnek kanyarógyanúval. A betegségben elhunytak egy kivételével mind öt év alatti gyerekek.

kanyaró, kanyarójárvány, fertőző betegség, halálos áldozatok, gyerekek, kanyaró elleni védőoltás
kanyaró, kanyarójárvány, fertőző betegség, halálos áldozatok, gyerekek, kanyaró elleni védőoltás

Kötelezővé tették az oltást

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 110 ezer adag oltóanyagot szállított Szamoára. A hatóságok azt remélik, hogy az oltás kötelezővé tételével sikerül megfékezni a járványt. A UNICEF elkezdett egyeztetni a térség többi apró szigetországával is arról, hogy oda is szállít vakcinát, és kötelezővé teszik az oltást a járvány továbbterjedésének megakadályozására. Ausztrália és Új-Zéland orvosokat és ápolókat küldött Szamoára, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

A kanyaró kevésbé ismert veszélyéről itt olvashat!

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant. Az oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt azonban az elmúlt években ismét több országban felütötte a fejét a fertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna.

A kanyaró elleni védőoltás 1970-es években történt széleskörű bevezetése előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső