Több kötelező oltásra lenne szükség

A megelőzés a leghatékonyabb gyógyítás. Sok betegség ellen vannak olyan ajánlott és elérhető vakcinák, amelyeket a szakemberek kötelezővé tennének. Csakhogy tízezer forintokba kerülnek az oltások. És nem csak az anyagiak nehezítik a helyzetet.

Hazánkban egyelőre nem kell tartani a nemrégiben Romániában tapasztalthoz hasonló kanyarójárványtól. Ugyanakkor vannak olyan fenyegető betegségek, amelyek ellen jelenleg az ajánlott és elérhető védőoltások rendkívül drágák. Ezeket Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője szerint kötelezővé kellene tenni, hiszen így évente több tízezer betegséget lehetne elkerülni - írja a Magyar Nemzet. A szomszédos országban egyre hangosabbak az oltásellenes csoportok, a minisztérium szerint ezért emelkedhetett a betegek és a halálos áldozatok száma. Hazánkban törvénysértésnek minősül megtagadni a kötelező vakcinák beadatását.

Sok betegség ellen vannak olyan ajánlott és elérhető vakcinák, amelyeket a szakemberek kötelezővé tennének

Ócsai Lajos szerint bár megfelelő a hazai oltási rend, vannak olyan vakcinák, amelyek jelenleg csupán ajánlottak, ám azokat kötelezővé kellene tenni. Ilyen a bárányhimlő elleni vakcina, a betegségből ugyanis évente 40 ezer fertőzést is regisztrálnak Magyarországon, és a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina, amely a méhnyakrák bizonyos típusai ellen véd. Utóbbit egyébként a 7. osztályos lányok ingyenesen megkaphatják, amennyiben kérik. Mivel nem kötelező, hanem ajánlott oltásokról van szó, az említett kivételtől eltekintve fizetni kell értük a patikákban. A bárányhimlő esetében 18-20 ezer forint körüli összeget, míg a három oltásból álló négykomponensű HPV-vakcináért összesen 54 ezer forintot, a kilenckomponensűért pedig 84 ezer forintot.

A szexuális szokások megváltozása újfajta veszélyeket is magával hozott. A fő fenyegetést jelentő humán papillómavírus (HPV) elleni védekezés azonban már egyszerű oltással is megoldható. De sokan erről mit sem tudnak. Részletek!

A védőoltásokat ellenző csoportok Ócsai elmondása szerint hazánkban is akadnak, ám a szakember elmondása szerint ők is csupán addig hangosak, míg a magyar járványügyi helyzet jó. Az ÁNTSZ volt főosztályvezetője úgy véli, ha ez másként volna, ők is átgondolnák a véleményüket. Hiszen ha magas az oltottak aránya, az meg tudja védeni a "potyautasokat", ám ha ez változik, akkor előfordulhatnak megbetegedések.

Magyarországon, ha a szülő megtagadja, hogy gyermekének beadják a kötelező védőoltást, akkor azzal nem egyszerűen törvénysértést követ el, hanem saját gyermeke, illetve környezete egészségét veszélyezteti. Az ÁNTSZ szerint a jogszabályok arra is lehetőséget adnak, hogy ilyen esetekben eljárás induljon a szülő ellen, pénzbírságot szabjanak ki, végső esetben pedig akár átmeneti gondozásba is vehetik a gyermeket - írja a napilap.

Forrás: mno.hu

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)