Titkoljuk és rettegünk tőlük: a nemi betegségek

Még mindig jobban félünk a gyógyítható nemi betegségektől, mint a sokszor halálos szövődményeket okozó influenzától - állapította meg egy amerikai kutató. Amy Moors, a Michigan Egyetemről a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos félelmekről és megbélyegzésekről végzett kutatást. Vizsgálatai során megállapította, hogy ezeket a betegségeket nagyobb undor és értetlenség veszi körül, mint az influenzát, holott előbbire létezik kezelés, utóbbi viszont gyakran halálos kimenetelű.

A szexuális úton terjedő betegségeket körülvevő stigmák gyakran visszatartják az embereket attól, hogy kezeltessék magukat, illetve megbeszéljék gondjukat partnerükkel, ami a fertőzés továbbterjedéséhez vezethet. A kutatók több mint 1 100 önkéntes véleményét kérdezték meg az interneten keresztül, akiknek két történetet kellett értékelniük, melyek mindegyikében megfertőzött valaki egy másik személyt, ám az egyik történetben H1N1 vírussal, a másikban pedig chlamydiával. A szexuális úton megfertőződött egyén egy hétnyi kezelés után megszabadult betegségétől, az influenzás viszont az egyik forgatókönyv szerint a kórházban majdnem meghalt, egy másik szerint pedig ténylegesen belehalt a betegségbe.

A jelentkezők értékeléseiből az derült ki, hogy a megkérdezettek jóval nagyobb mértékben ítélték el azt, aki a chlamydiát adta át társának, dacára annak, hogy az influenzával fertőzött egyént sokkal súlyosabb - esetenként végzetes - baj érte.

Moor a kutatási eredményeiről San Diego-ban a Személyiség és Szociálpszichológia Társaság éves találkozóján számolt be. Arra készül, hogy videó segítségével az emberek arcára kiült érzéseket próbálja majd feltérképezni, hogy így kerüljön közelebb annak megfejtéséhez, miért kíséri ennyi előítélet a szexuális úton terjedő betegségeket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: