Titkoljuk és rettegünk tőlük: a nemi betegségek

Még mindig jobban félünk a gyógyítható nemi betegségektől, mint a sokszor halálos szövődményeket okozó influenzától - állapította meg egy amerikai kutató. Amy Moors, a Michigan Egyetemről a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos félelmekről és megbélyegzésekről végzett kutatást. Vizsgálatai során megállapította, hogy ezeket a betegségeket nagyobb undor és értetlenség veszi körül, mint az influenzát, holott előbbire létezik kezelés, utóbbi viszont gyakran halálos kimenetelű.

A szexuális úton terjedő betegségeket körülvevő stigmák gyakran visszatartják az embereket attól, hogy kezeltessék magukat, illetve megbeszéljék gondjukat partnerükkel, ami a fertőzés továbbterjedéséhez vezethet. A kutatók több mint 1 100 önkéntes véleményét kérdezték meg az interneten keresztül, akiknek két történetet kellett értékelniük, melyek mindegyikében megfertőzött valaki egy másik személyt, ám az egyik történetben H1N1 vírussal, a másikban pedig chlamydiával. A szexuális úton megfertőződött egyén egy hétnyi kezelés után megszabadult betegségétől, az influenzás viszont az egyik forgatókönyv szerint a kórházban majdnem meghalt, egy másik szerint pedig ténylegesen belehalt a betegségbe.

A jelentkezők értékeléseiből az derült ki, hogy a megkérdezettek jóval nagyobb mértékben ítélték el azt, aki a chlamydiát adta át társának, dacára annak, hogy az influenzával fertőzött egyént sokkal súlyosabb - esetenként végzetes - baj érte.

Moor a kutatási eredményeiről San Diego-ban a Személyiség és Szociálpszichológia Társaság éves találkozóján számolt be. Arra készül, hogy videó segítségével az emberek arcára kiült érzéseket próbálja majd feltérképezni, hogy így kerüljön közelebb annak megfejtéséhez, miért kíséri ennyi előítélet a szexuális úton terjedő betegségeket.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: