Tisztifőorvos: nem szabad kihagyni a védőoltásokat

Az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járvány alatt is rendben zajlik a kötelező védőoltások beadása, és hogy a magyar védőoltási rendszer egyedülálló.

Az Európai Immunizációs Hét alkalmából Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a magyar kötelező védőoltási rendszer "egy csoda", amit a világ más országainak egészségügyi szakemberei is méltatnak. Hazánkban 12 fertőző megbetegedéssel szemben oltják a gyermekeket, ennek köszönhetően a 99,8 százalékos az átoltottság ezekre a kórállapotokra nézve. Hozzátette, hogy reméli, hamarosan a SARS-CoV-2 ellen is kifejlesztik a vakcinát.

Hazánkban 12 féle fertőző betegség ellen kötelező a védőoltás a gyermekeknek. Fotó: Getty Images
Hazánkban 12 féle fertőző betegség ellen kötelező a védőoltás a gyermekeknek. Fotó: Getty Images

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is zajlik a kötelező védőoltások beadása. Továbbá ajánlotta a szülőknek, hogy ezekkel egy időben kérhetik az ajánlott oltások (például a kullancsenkefalitisz vakcina) beadását is. A gyermekháziorvosok jelenleg nem tudnak házhoz menni, de a rendelőben szigorú járványügyi szabályok betartása mellett nem kell tartani a koronavírus-fertőzéstől.

Végül Müller Cecília köszönetet mondott a kutatók, az egészségügyben dolgozók, valamint Szent György-nap alkalmából a rendőrök folyamatos munkájáért a koronavírussal szemben. Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes vette át tőle a szót. Mint elmondta, a kormány korábbi döntése értelmében május 3-ig maradnak érvényben a kijárási korlátozások. Az új szabályokról pedig a kormány majd rendeletben fog dönteni, addig azonban a jelenlegi szabályoknak megfelelően csak alapos indokkal hagyhatjuk el otthonunkat. Az élet újraindítása, a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatosan, szigorú menetrend szerint lehetséges majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció