Szuperbaktériumokra bukkantak a szmogban

Vészjósló eredményeket hozott egy új svéd kutatás, ami az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok nyomát kereste világszerte.

A Göteborgi Egyetem munkatársai 864 DNS-mintát vizsgáltak meg annak érdekében, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal kapcsolatba hozható génekre bukkanjanak - írja az origo.hu . A mintákat a világ minden tájáról gyűjtötték be, emberektől, állatoktól és a környezetből egyaránt.

A pekingi szmog titkai

Végül a pekingi mintákból nagy mennyiségben mutatták ki a keresett géneket. A kínai város levegője hírhedten szennyezett, az összefüggés bizonyítása érdekében azonban szélesebb körű kutatásokra van szükség.

A légszennyezés nagyobb veszélyt rejt magában, mint gondoltuk volna?
A légszennyezés nagyobb veszélyt rejt magában, mint gondoltuk volna?

A svéd kutatók arra vonatkozóan sem tudtak egyértelmű megállapítást tenni, hogy a pekingi mintában lévő baktériumok élnek-e egyáltalán, de a kutatásvezető szerint "ésszerű feltételezni, hogy élő és elpusztult baktériumok keverékéről van szó".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális problémának tekinti az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókat. Mi lehet a megoldás?

Aggasztó felfedezés

A tanulmányban a carbapenemek elleni rezisztenciáért felelős géneket is kimutatták. Ezek azok a vegyületek, amelyeket a többi kezelésre nem reagáló baktériumok ellen vetnek be. A felfedezés tehát mindenképpen ijesztő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)