Sikerült megfékezni a csonttörő lázat

A világszerte zajló terepkísérletek eredményei szerint több mint 70 százalékkal csökkent a dengue-lázas (vagy csonttörő lázas) esetek száma a Wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogok bevetésének köszönhetően.

1970-ben még mindössze kilenc ország küzdött súlyos dengue-járvánnyal, mostanra azonban több mint 100 országban van folyamatosan jelen a betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt 50 évben drámaian megnőtt az új esetek száma világszerte - olvasható a BBC hírportálján. A dengue-lázat vírus okozza, amely szúnyogokkal terjed emberről emberre. A tünetek változóak: egyeseknél tünetmentes a fertőzés, másoknál azonban influenzaszerű tünetek jelentkeznek. A dengue-láz vérzéses formája évente 25 ezer ember halálát okozza.

szúnyog, szúnyogcsípés, betegséget terjesztő szúnyog, egyiptomi csípőszúnyog, dengue-láz, csonttörő láz, fertőző betegség,
szúnyog, szúnyogcsípés, betegséget terjesztő szúnyog, egyiptomi csípőszúnyog, dengue-láz, csonttörő láz, fertőző betegség,

Kicselezték a szúnyogokat

Egyre több áldozata van a csonttörő láznak - részletek itt!

A világ népességének nagyjából fele él a veszélyeztetett övezetekben, és évente 390 millióan fertőződnek meg. Az érintett országok többsége trópusi és szubtrópusi éghajlaton fekszik, az esetek 70 százalékát Ázsiában regisztrálják. Azonban úgy tűnik, hogy a tudósok megtalálták a megoldást afertőzésterjedésének megfékezésére: Wolbachia baktériummal fertőzték meg a szúnyogokat. A Wolbachia baktérium és a dengue-vírus a vérben egymással verseng a táplálékért, így a dengue-vírus nehezebben tud fejlődni a szúnyogban. Ha a vírus nem tud szaporodni, akkor sokkal kisebb eséllyel terjed át másik szervezetre a szúnyog csípésével.

Számos rovarfaj, köztük az ecetmuslica is hordozza ezt a baktériumot. A dengue-láz terjesztéséért elsődlegesen felelős egyiptomi csípőszúnyog viszont általában nem, ezért a kutatók a Wolbachia különböző törzseit fecskendezték be a szúnyoglárvákba, hogy megnézzék, mely fajok képesek fennmaradni a különböző éghajlatú területeken.

Nem veszélyes az emberekre

A Wolbachia baktérium anyáról ivadékára öröklődik a pete útján. A környezetben nem terjed, és az emberekre sem veszélyes. Jelenleg számos terepkísérlet zajlik világszerte. Az eredmények szerint a Kuala Lumpurban, a Jáva szigetén és a brazíliai Niteróiban zajló tesztek is a dengue-lázas esetek számának drasztikus csökkenését mutatják. Az ausztráliai északi területén megállt a betegség terjedése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő