Pestises vaddisznót találtak Békésben

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a Békés megyei Biharugra község külterületén talált vaddisznótetemből a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A vaddisznótetemek szervezett keresése során találták meg a fertőzött állatot a helyi vadászok. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd - olvasható a Nébih oldalán.

Bővültek a fertőzött területek

Az országos főállatorvos utasítására az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. Ezek közé tartozik többek között, hogy a szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül - a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos - szigorúan korlátozott területet. Az országos főállatorvos elrendelte az érintett területen a vaddisznóhullák további fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak vizsgálatát is.

vaddisznó, sertéspestis, afrikai sertéspestis, ASP, fertőző betegség, házi sertések, fertőzött hús
Pestises vaddisznót találtak Békés megyében. Fotó: iStock

Az országos főállatorvos emellett a fertőzött terület bővítése mellett döntött Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mivel a betegés tovább terjedt a már fertőzött területeken. Heves megyében 10, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 9 vadgazdálkodási egység teljes területe érintett.

Emberre nem veszélyes

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, a megbetegedett állományok leölése és a kereskedelmi korlátozások miatt azonban jelentős gazdasági kárt okoz. A legfontosabb ezért az, hogy megakadályozzuk a járvány házi sertésekre történő továbbterjedését, ehhez pedig elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása - figyelmeztet a Nébih.

Egész sertéstelepeket kell kiirtani - részletek itt!

A betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan továbbterjedhet. A Nébih arra hívja fel az állattartók figyelmét, hogy a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etetni tilos! Ha pedig valaki hirtelen lázas megbetegedést, vérzéses tüneteket vagy elhullást észlel a sertésállományában, akkor 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik. Éppen ezért fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, cipőiket pedig alaposan tisztítsák le a kirándulás után. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissülő információk találhatók a Nébih honlapján.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső