Oltások: nagy kárt okoznak a hazugságok

A védőoltások biztonságosak, hatékonyak, és a fejlett egészségügyi ellátórendszerek alapját képezik. Ennek ellenére számos uniós tagállamban nőtt az oltóanyagot elutasítók száma. Ennek oka, hogy világszerte egyre alacsonyabb az oltóanyagokba vetett bizalom - közölte az Európai Bizottság.

Aggasztóan magas azok aránya, akik még mindig egyes tévhitek alapján ítélik meg az oltások szükségességét. A részleteket itt olvashatja el!

Az utóbbi időben világszerte felgyorsult a védőoltással megelőzhető betegségek - például a kanyaró - terjedése. Az elmúlt három évben hét ország vesztette el kanyarómentes státuszát, a kanyarós megbetegedések ugrásszerű növekedése pedig idén is folytatódott. 2006 óta nem regisztráltak annyi kanyarós megbetegedést, mint 2019-ben: a WHO európai régiójában mintegy 90 ezer, világszerte pedig több mint 365 ezer esetet jelentettek az év első felében.

oltás, védőoltás, kanyaró, fertőző betegségek, oltásellenesség, átoltottság, tévhitek
Az oltásellenesség a legveszélyesebb vírus. Fotó: iStock

Sok a tévhit az oltásokról

A felmérések szerint az Európai Unió lakosainak 48 százaléka véli úgy, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokat okozhatnak, 38 százalékuk épp azokat a betegségeket váltják ki, amelyekkel szemben védelmet kellene nyújtaniuk, 31 százalékuk pedig meg van győződve arról, hogy a vakcinák gyengíthetik az immunrendszert.

A legnagyobb baj az, hogy a bizalomhiány következtében jelentősen csökken az átoltottság is, ez pedig a betegség gyakoribb megjelenéséhez, valamint járványok kitöréséhez vezet. A WHO a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot az egészséget veszélyeztető tíz legfontosabb tényező közé sorolta 2019-ben.

Magyarországon nagy a bizalom

Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően, és kiemelkedő a lakosság bizalma a magyar védőoltásrendszerben - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A magyarok magas átoltottsági szintje biztosítja, hogy egy betegség nem tud teljes erővel támadni, és járványok sem alakulnak ki Magyarországon.

"Legfontosabb, hogy az anyák és a családok megértsék, miért fontos a gyermekeik élete és egészségük megőrzése érdekében védettséget biztosítani a védőoltások által" - hangsúlyozta. Az interneten terjedő álhírekkel kapcsolatban pedig úgy véli, a megtévesztések és hazugságok rendkívüli károkat okoznak, ugyanis a fertőző betegségek világméretű terjedésének engedhetnek teret.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: