Oltások, amelyek egész életen át védenek

Egész életen át tartó védettséget ad a diftéria és a tetanusz ellen a gyermekkori teljes alapimmunizálás. Ez tehát azt jelenti, hogy nincs szükség emlékeztető oltásokra felnőttkorban - állítják amerikai kutatók.

A portlandi Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem (OHSU) kutatói szerint az érintett betegségek előfordulási arányait tekintve nincs jelentős különbség azon országok között, amelyek előírják a felnőttek számára az újraoltást, illetve amelyek nem.

oltás, tetanusz, diftéria, kötelető védőoltások, gyermekkori oltás, emlékeztető oltás, ismétlő oltás
Nincs szükség emlékeztető oltásra felnőttkorban. Fotó: Getty Images

Életünk végéig véd

A szakemberek 31 észak-amerikai és európai ország több millió lakosának adatait vetették össze a 2001 és 2016 közötti időszakról. "Csak, hogy tisztázzuk, ez nem egy oltásellenes tanulmány" - húzta alá Mark Slifka kutató. Kiemelte, hogy a diftéria és tetanusz elleni oltássorozatot mindenkinek meg kellene kapnia gyermekkorban. "Bizonyítékunk van azonban arra, hogy a gyermekkori teljes alapimmunizálás egész életen át tartó védettséget tud nyújtani a tetanusz és a diftéria ellen egyaránt" - mondta a szakember.

Amit a tetanuszról tudunk, annak a jó része hamis.

Az eredmények egybecsengenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli ajánlásával, amely csupán azoknak a felnőtteknek javasolja a diftéria és tetanusz elleni védekezést, akik gyermekként nem kapták meg az összes védőoltást. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) illetékes bizottsága viszont továbbra is a tízévenkénti ismétlőoltást javasolja minden felnőttnek.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra