Diftéria tünetei és kezelése

 Dr. Győri József

 

 Dr. Mészner Zsófia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a diftéria?

A torokgyík fibrines, álhártyás gyulladás, amely az orr-garatűrben, leginkább a mandulákon, ritkábban a gégében alakul ki. Lappangási ideje 2-7 nap. A betegség lassan, fokozatosan fejlődik ki, a láz nem kifejezett. Súlyos szövődmény, ha a kórokozó toxint termel - a toxin súlyos szívizom-károsodást és perifériás ideggyulladást (neuritis) okoz - illetve ha az álhártya a gégében jelenik meg, ez fulladáshoz vezet. Más nyálkahártyákon és a bőrön csak ritkán jön létre a kórfolyamat. Megelőzésére hatékony, kötelező védőoltás van forgalomban.

A diftéria okai

A Corynebacterium diphtheriae csak az embert betegíti meg, azaz ún. obligát emberi patogén. A baktériumtörzsek lehetnek toxin-termelők és toxint nem termelők. A fertőzés forrása kizárólag az ember. A kórokozó a nyálcseppekkel ürül, a zsúfoltság kedvez a terjedésnek. Szezonális ingadozás is megfigyelhető őszi-téli szaporulattal. Nem kezelt esetben a baktérium ürítése 2-6 hétig tarthat. A fejlett országokban a következetesen végrehajtott immunizálásnak köszönhetően a betegség alig fordul elő. Az 1990-es évek elején a korábbi Szovjetunió területén súlyos járványok alakultak ki, 3-23%-os halálozással.

A diftéria tünetei, kórlefolyása

A kórokozó leggyakrabban a torokban, ritkábban az orrban, a gégén, a kötőhártyán, a nemi szervek nyálkahártyáján telepszik meg, és ott helyi fertőzést okoz. A behatolás helyén a hámsejtek elhalnak és ún. álhártya-képződéssel járó gyulladás alakul ki.

A betegség kialakulásában a főszerep a baktérium toxinjáé, amely a fertőzés helyéről felszívódik, majd a szervezeten belül "utazásba" kezd, és távoli szervek (szív, idegrendszer, vese, máj) elváltozásait okozza.

A behatolási hely szerint a következő formák különíthetők el.

1. Torokdiftéria
1-3 napos lappangási idő után láz kíséretében rossz közérzet, sápadtság, esetleg torokfájdalom lép fel. A korai fázisban a garatmandulákon szürkésfehér foltocskák láthatók, melyek hamar összefüggő, tapadós lepedéket alkotnak. A lepedék 6-8 nap alatt leválhat, máskor tovaterjed. Szív- és idegrendszeri szövődmények jelentkezhetnek. A torokdiftériának létezik igen súlyos, viharos lefolyású formája, amely a megfelelően erélyes kezelés ellenére is a keringés összeomlásához, halálhoz vezethet. Enyhe formája olyanokon fordulhat elő, akik régebben voltak oltva, vagy védettségük részleges.

2. Gégediftéria
A betegség kezdődhet a gégében, máskor a torokból húzódik lefelé a lepedék. A kialakuló rekedtség a beszédképtelenségig súlyosbodhat, ugató köhögés, nehézlégzés, fulladás léphet fel. Ritkák a toxikus szövődmények.

3. Orr-, kötőhártya- és nemiszerv-diftéria
Az érintett nyálkahártyán szürkésfehér lepedék, véres-gennyes váladékozás jellemzi.

4. Bőrdiftéria
Szennyezett, rosszul gyógyuló sebeken, hámhiányokon, ótvaros elváltozásokon fordul elő. A sebek ilyenkor lepedékkel borítottak, kifejezetten rosszul gyógyulnak.

Diftéria bőrön

Diftéria bőrön

A diftéria kezelése

A kezelés célja egyrészt a vérben keringő toxin semlegesítése ellenanyaggal (antitoxinnal), másrészt a baktérium elpusztítása vagy szaporodásának gátlása antibiotikummal. A toxin semlegesítésére emberi antitoxint tartalmazó ún. immunglobulin-készítmények, a baktérium elleni küzdelemhez pedig hatékony antibiotikumok vannak forgalomban. A súlyos formákban szükség lehet egyéb, komoly beavatkozást, intenzív terápiát igénylő kezelésre is. Ilyen lehet a shockban lévő beteg komplex kezelése, illetve a gégediftériában a szabad légutak csővel való biztosítása (intubáció) vagy a légcső megnyitása (tracheotomia) és oda tubus behelyezése.

A diftéria megelőzése

A torokgyík elleni védőoltás hazánkban kötelező. Jelenleg a csecsemők 3 hónapos korától kezdve több alkalommal ismétlik az oltást (csecsemőkorban 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban). Az oltást kombinációban adják be, egyidejűleg kapnak immunizálást a csecsemők és gyermekek a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz ellen is (DPT-oltás).

A diftériában - akárcsak a tetanusznál - a betegség fő kóroki tényezője a baktérium exotoxinja, amely ún. toxoiddá átalakítható, és immunizációra felhasználható; az oltóanyag ezt tartalmazza. A toxoid a szervezetben aktív toxinellenes (antitoxikus) immunitást hoz létre.

A DPT-oltást enyhe tünetek követhetik. Helyileg mérsékelt duzzanat, pír és érzékenység alakulhat ki. A panaszok borogatással csökkenthetők. Az oltás velejárója lehet 2-3 napon belül a láz is. A korszerű álláspont szerint megelőzésként NEM érdemes lázcsillapítót adni, csak abban az esetben, ha a csecsemő valóban belázasodik. Súlyosabb tünetek (eszméletvesztésszerű állapot, furcsa, fejhangú sírás) igen ritkán fordulnak elő: 100.000 oltásra jut egy. Felléptük esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni!

A torokgyík esetében is felvetődik az emlékeztető oltások kérdése.

A diftéria szövődményei

A torokgyík szövődményeit csaknem kizárólag a baktérium által termelt toxin okozza, kivéve a légutak esetleges szűkületét, elzáródását. szívizom gyulladását a szapora szívműködés, ritmuszavar, sápadtság, szájkörüli kékes elszíneződés, végül keringési elégtelenség jelzi. Az idegrendszeri szövődmény jellemzője a különböző testrészekben futó idegek gyulladása (perifériás neuritis). Leggyakoribb a lágyszájpad- és szemizombénulás, de kivételesen légzési elégtelenséghez vezető bénulás is előfordulhat.

Hasznos tudnivalók

Megfelelő vakcinával végzett alapimmunizálás hatására a csecsemők védettsége 95-98% -ot ér el. Az immunitás az oltás után 3 évvel csökken annyira, hogy emlékeztető oltás szükséges. A magyar oltási naptár a 6 éves korban újabb emlékeztető oltást ír elő. Az oltások azonban nem biztosítanak életre szóló immunitást. A védettség fenntartása igen fontos, hiszen a közelmúltban tőlünk keletre fekvő környező országokban az oltási fegyelem lazulásával a népesség átoltottsága csökkent, és a betegség helyenként ismét járványos formában fordult elő.

A "behurcolás" lehetősége, azazhogy más országból beteg érkezik Magyarországra továbbra is fennáll, ezért a nemzetközi ajánlásokkal összhangban javasolt a diftéria és tetanusz elleni immunizáció 10 évenkénti ismétlése. Erre a célra az ún. dT oltóanyagot javasolják, amely csökkentett mennyiségű diftéria-toxoid mellett szokott mennyiségű tetanusz-toxoidot tartalmaz. Másik lehetőség egy olyan kombinált oltóanyag használata (dT-IPV), amely a diftéria és tetanusz mellett a járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) elleni védettség fenntartását is biztosítja. Az oltások Magyarországon elérhetők, a háziorvos megfelelő felvilágosítással tud szolgálni a kérdésben.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Diftéria kezelésére! További kérdésem van Diftéria témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Bimbó Melindaklinikai szakpszichológus


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban hétfon délelőtt eleinte országszerte erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag