Nem tudni, hány pedagógus koronavírusos

Az iskolák egyelőre megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését, bár azt nem tudni, pontosan hányan fertőződtek meg itthon az új típusú koronavírussal. Annak az ígéretnek a gyakorlati alkalmazására is várni kell, miszerint százszázalékos táppénzre jogosult az a pedagógus, aki a COVID-19 miatt nem tud dolgozni.

Furcsa, de itt még egy koronavírus-fertőzött sincs - kattintson ide !

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében, megoldják a helyettesítést - közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a központ nem vezet nyilvántartást a COVID-19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is dolgoznak, ilyenkor a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon.
Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Jár(na) a százszázalékos táppénz

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptemberben jelentette be, hogy százszázalékos táppénzre jogosult az a pedagógus, aki a COVID-19 miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt mondta, az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. "Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, hogy mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés" - így az elnök.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár egyébként korábban arról tájékoztatott egy, a Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül. Ennek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni, ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy a pedagógus valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válaszra hivatkozva azt írják, pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott fertőzött személlyel.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Az ember csak addig maszkellenes, amíg beteg nem lesz a gyereke: ilyen az élet a Bethesda Gyermekkórházban - az nlc.hu cikkében elolvashatja, mit meséltek a kórház dolgozói, milyen az élet az intézményben a második hullám alatt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: