Nem tudni, hány pedagógus koronavírusos

Az iskolák egyelőre megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését, bár azt nem tudni, pontosan hányan fertőződtek meg itthon az új típusú koronavírussal. Annak az ígéretnek a gyakorlati alkalmazására is várni kell, miszerint százszázalékos táppénzre jogosult az a pedagógus, aki a COVID-19 miatt nem tud dolgozni.

Furcsa, de itt még egy koronavírus-fertőzött sincs - kattintson ide !

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében, megoldják a helyettesítést - közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a központ nem vezet nyilvántartást a COVID-19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is dolgoznak, ilyenkor a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon.
Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Jár(na) a százszázalékos táppénz

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptemberben jelentette be, hogy százszázalékos táppénzre jogosult az a pedagógus, aki a COVID-19 miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt mondta, az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. "Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, hogy mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés" - így az elnök.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár egyébként korábban arról tájékoztatott egy, a Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül. Ennek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni, ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy a pedagógus valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válaszra hivatkozva azt írják, pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott fertőzött személlyel.

Az ember csak addig maszkellenes, amíg beteg nem lesz a gyereke: ilyen az élet a Bethesda Gyermekkórházban - az nlc.hu cikkében elolvashatja, mit meséltek a kórház dolgozói, milyen az élet az intézményben a második hullám alatt.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: