Nem találtak koronavírus-fertőzöttet az SZTE dolgozói között

Egyetlen aktív koronavírus-fertőzöttet sem találtak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak egészségügyi dolgozói, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények munkatársai és ellátottjai körében - közölte a felsőoktatási intézmény.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com -on, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) júniusban ingyenes koronavírustesztet biztosított mintegy 4500 munkatársának. Magyarországon eddig az SZTE az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában, saját költségén biztosította az egyetem egészségügyi dolgozóinak, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus -szűrését. A vizsgálat célja az volt, hogy csökkentsék az intézményekben a gócpontok kialakulásának kockázatát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus teszt, koronavírus szűrés, koronavírus SZTE, koronavírus egészségügyi dolgozók
Egyetlen aktív koronavírus-fertőzöttet sem találtak. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Több mint 4 ezer dolgozót teszteltek

Koronavírus: mit tegyünk, hogy ne legyen 2. hullám? A válaszért kattintson ide!

Júniusban több mint négyezer dolgozó - orvosok, ápolók, szakasszisztensek és takarítók - ingyenes, az új típusú koronavírus örökítőanyagát kimutató PCR-tesztjét, illetve a fertőzés lezajlását detektáló szerológiai vizsgálatát végezték el az SZTE klinikáin. A PCR-vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtak. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel kevesebb mint 25 dolgozó esett át tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel a fertőzésen. A Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények 160 alkalmazottjának és 600 ellátottjának PCR-tesztjei is mind negatívak lettek.

Fókuszban a védekezés

Az egyetemen több száz orvos, egészségügyi szakdolgozó és orvostanhallgató felkészítésével is védekeztek az elmúlt hónapokban a kórokozó terjedése ellen, így a koronavírus-járvány esetleges visszatérésekor megfelelő számú és felkészültségű szakember áll rendelkezésre a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi klinikákon többször tartottak tréningeket a lélegeztetőgépek kezeléséről, az alapvető lélegeztetési beállításokról, a riasztáskezelésekről, a zavarelhárítási lépésekről, valamint a légútbiztosítási és lélegeztetési-ápolási ismeretekről. Több mint száz önként jelentkező magyar és külföldi orvostanhallgató is részt vett különböző képzéseken, ezáltal ők olyan körülmények között is bevethetők, amikor fertőzött betegeket kell megmenteni.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Már nemcsak egy-egy országot sorolhatnak zöld, sárga vagy piros kategóriába, hanem kisebb közigazgatási egységeket is. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: