Nem találtak koronavírus-fertőzöttet az SZTE dolgozói között

Egyetlen aktív koronavírus-fertőzöttet sem találtak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak egészségügyi dolgozói, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények munkatársai és ellátottjai körében - közölte a felsőoktatási intézmény.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com -on, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) júniusban ingyenes koronavírustesztet biztosított mintegy 4500 munkatársának. Magyarországon eddig az SZTE az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában, saját költségén biztosította az egyetem egészségügyi dolgozóinak, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus -szűrését. A vizsgálat célja az volt, hogy csökkentsék az intézményekben a gócpontok kialakulásának kockázatát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus teszt, koronavírus szűrés, koronavírus SZTE, koronavírus egészségügyi dolgozók
Egyetlen aktív koronavírus-fertőzöttet sem találtak. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Több mint 4 ezer dolgozót teszteltek

Koronavírus: mit tegyünk, hogy ne legyen 2. hullám? A válaszért kattintson ide!

Júniusban több mint négyezer dolgozó - orvosok, ápolók, szakasszisztensek és takarítók - ingyenes, az új típusú koronavírus örökítőanyagát kimutató PCR-tesztjét, illetve a fertőzés lezajlását detektáló szerológiai vizsgálatát végezték el az SZTE klinikáin. A PCR-vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtak. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel kevesebb mint 25 dolgozó esett át tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel a fertőzésen. A Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények 160 alkalmazottjának és 600 ellátottjának PCR-tesztjei is mind negatívak lettek.

Fókuszban a védekezés

Az egyetemen több száz orvos, egészségügyi szakdolgozó és orvostanhallgató felkészítésével is védekeztek az elmúlt hónapokban a kórokozó terjedése ellen, így a koronavírus-járvány esetleges visszatérésekor megfelelő számú és felkészültségű szakember áll rendelkezésre a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi klinikákon többször tartottak tréningeket a lélegeztetőgépek kezeléséről, az alapvető lélegeztetési beállításokról, a riasztáskezelésekről, a zavarelhárítási lépésekről, valamint a légútbiztosítási és lélegeztetési-ápolási ismeretekről. Több mint száz önként jelentkező magyar és külföldi orvostanhallgató is részt vett különböző képzéseken, ezáltal ők olyan körülmények között is bevethetők, amikor fertőzött betegeket kell megmenteni.

Már nemcsak egy-egy országot sorolhatnak zöld, sárga vagy piros kategóriába, hanem kisebb közigazgatási egységeket is. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra