Negyvenötször jobb Izlandon?

Mi a különbség Izland és Sierra Leone között? A legújabb ENSZ-index szerint az észak-európai szigetországban a világon a legjobb, az afrikai államban pedig a legrosszabb élni. A 175 országot (plusz Hongkongot és a palesztin területeket) felvonultató lista legvégére egytől egyig a szubszaharai Afrika országai kerültek. Magyarország a 36. helyezést érte el, Kelet-Közép-Európából csak Szlovéniának és a Cseh Köztársaságnak sikerült beelőznie.

Várható élettartam, oktatási szint, egy főre jutó GDP (bruttó hazai termék): efféle adatokat vesz figyelembe a világszervezet tagállamait összehasonlító mutató, amelyet még 1990-ben dolgozott ki Mahbub ul Haq pakisztáni és Amartya Sen indiai közgazdász. Az elmúlt hat évben Norvégia állt a lista élén, de az idén - a legfrissebb GDP-számok miatt - kénytelen volt átengedni a helyét Izlandnak.

Hatalmas a szakadék az észak-európai, ausztrál vagy éppen kanadai jólét és Fekete-Afrika mindennapi valósága között. Az ENSZ-indexben legrosszabbul szereplő országokban öt gyermekből kettő nem éri meg a negyvenéves kort; szakértők szerint a várható élettartam drámai csökkenésének fő oka az AIDS rohamos terjedése. Japánban például átlagosan 82,3 éves életkorra számíthatnak az emberek - Zambiában kevesebb mint a felére, 40,5 évre. Ami pedig a jólétet illeti, az izlandi egy főre jutó GDP negyvenötször magasabb, mint Sierra Leonéban.

Sokatmondók a tendenciák is: az országok többségében évről évre javul az úgynevezett emberi fejlettségi index, de tizenhat államban ma kedvezőtlenebb a helyzet, mint 1990-ben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra