Nagy a zűrzavar az egészségügyisek táppénze körül

Egyre több egészségügyi dolgozó fertőzödik meg az új típusú koronavírussal, vagy kerül karanténba a fertőzés gyanúja miatt. Ez azonban jelentős pénzkiesést eredményezhet a fronvonalban harcoló munkavállalóknak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Dr. Soós Adrianna szerint országosan több száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, vagy került karanténba a felmerült gyanú miatt. Ez azonban anyagilag is megviseli a munkavállalókat. Ennek az az oka, hogy alapból csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, és bár elvileg elérhető nekik a 100 százalékos táppénz is, annak megszerzése hosszadalmas eljárást igényel - olvasható a 24.hu cikkében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírus fertőzöttek, koronavírus gyanú, koronavírus karantén, koronavírus táppénz
Nagy a zűrzavar az egészségügyisek táppénze körül. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentős pénzkieséssel számolhatnak a hősök

Az egészségügyi dolgozók már az első hullámban is keményen küzdöttek az új típusú koronavírus ellen, munkájuk során azonban jelentős mértékű megfertőződési kockázat áll fenn. Egy elkeseredett érintett úgy írta le a helyzetet, hogy ha a kontaktkutatás során kiderül, hogy az adott egészségügyis érintkezett koronavírusos beteggel, akkor karantén vár rá, és mindössze 60 százalékos táppénzt kap az elkülönítés idejére.

Ez jobb esetben 10-12 napig tart, ennyi idő alatt ugyanis megszerezhető a 2 negatív koronavírusteszt. Ám ha az első eredmény pozitív volt, akkor a két negatív tesztig marad a karantén és a táppénz. Amikor pedig végre visszatérhet munkahelyére az egészségügyi dolgozó, kezdődik újra a huzavona: ha kontaktkutatásnál felmerül a neve, vagy fertőzési gyanúról van szó, ismét jön a táppénz, vagyis a 40 százalékos jövedelemkiesés. A FESZ elnöke szerint felháborító, hogy a túlterhelt egészségügyi szakembereket keresetveszteség éri.

Nehéz elérni a 100 százalékos táppénzt

Koronavírus: mi jár a tanárnak, ha megfertőződik? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A jogszabály szerint ugyan járhat 100 százalékos táppénz , de csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, tehát ha a koronavírus-fertőzés a beteg munkavégzése során alakult ki. Ez az orvosok, ápolók, mentősök és egyéb egészségügyi dolgozók esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint is életszerű, ugyanakkor a pusztán gyanú miatt elrendelt karantén idején még így is borítékolható a bevételcsökkenés. Ráadásul a 100 százalékos táppénz megállapításához egy alapos hatósági kivizsgálásra van szükség, amely alapján eldöntik, hogy foglalkozási megbetegedésről van-e szó.

Az érintettek tapasztalatai szerint azonban a kórházak a dolgozóik megfertőződése esetén sem szívesen indítják el az eljárásokat, hiszen "vásárlás közben is elkaphatták a koronavírust ". A FESZ elnöke szerint inkább a dolgozót hibáztatják, hiszen ha jobban vigyázott volna, nem betegszik meg. Ha pedig mégis megindul az eljárás, akkor az nagyon hosszadalmas. A szakszervezetek szerint vannak olyan, még az első hullám alatt karanténba került egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók, akiknek még mindig nincs meg a végzés a teljes táppénzről.

Elérhetetlen a kártérítés?

Az egészségügyi törvény egyébként lehetőséget adna minden önhibáján kívül karanténba került dolgozó anyagi veszteségének megtérítésére. Erről Dr. Soós Adrianna úgy véli, ezzel ösztönözni lehetne az embereket arra, hogy még a legenyhébb tünetek esetén se menjenek közösségbe, illetve maradjanak otthon akkor is, ha tünetmentesek, de korábban kapcsolatba kerültek egy igazoltan COVID-19 -cel küzdő beteggel. A kártalanítási igény benyújtására és elbírálására vonatkozó eljárásról azonban alig találni információt.

Soltész Rezső, bár jó egészségi állapotnak örvend, a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet őt is nehézségek elé állítja - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra