Moderna-vezér: az omikron ellen kevésbé védhetnek a vakcinák

Nem valószínű, hogy a koronavírus újonnan felbukkant változatával, az omikron variánssal szemben is ugyanolyan hatékonyságú védelmet nyújtanak a jelenleg alkalmazott vakcinák, mint a korábbiak esetében - véli Stéphane Bancel, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat vezérigazgatója.

Nagyon magas a kockázata annak, hogy újabb fertőzési hullámokat idéz elő a koronavírus omikron variánsa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

"Úgy gondolom, nincs olyan világ, ahol (a vakcina hatékonysága) azonos szinten maradna, mint a delta variáns esetében. Várhatóan vissza fog esni. Nem tudom még, hogy milyen mértékben, mert egyelőre várnunk kell a friss adatokra. Ezzel együtt a tudósok, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy ez valószínűleg nem lesz jó" - fogalmazott Bancel a Financial Times című lapnak nyilatkozva a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. A vezérigazgató hozzátette, rengeteg mutációt hordoz az omikron a tüskefehérjén, amelyet a vírus az emberi sejtekbe való behatoláshoz használ. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy minden bizonnyal módosítani kell majd a jelenleg alkalmazott oltóanyagokat.

Elképzelhető, hogy az omikron variáns miatt módosítani kell a jelenlegi oltóanyagokat
Elképzelhető, hogy az omikron variáns miatt módosítani kell a jelenlegi oltóanyagokat. Fotó: Getty Images

Bancel hétfőn a CNBC televízió megkeresésére elmondta, hónapokba telhet, mire a Moderna kifejleszt és elkezdhet kiszállítani egy olyan vakcinát, amely specifikusan az omikron variánst célozza meg. Kitért rá, bár a cégnél úgy számolnak, hogy az új vírusváltozat terjedőképessége magas lehet, legalább két hétbe telik azonban, amire sikerül részletesen feltárni, hogy a vírus mutációi miként hatnak ki a jelenleg piacon lévő védőoltások hatékonyságára. Bancel szerint attól függően, hogy mennyit esik a hatékonyság, akár szükség lehet a mostani oltóanyagok adagolásának növelésére, illetve a magas kockázati csoportba tartozó emberek számára szükségessé válhat egy negyedik dózis beadása is.

Mint azt korábban megírtuk , Karikó Katalin biokémikus elmondása szerint a Pfizer akár 31 nap alatt képes lehet új oltóanyagot fejleszteni, amennyiben az omikron variáns terjedése ezt indokolttá teszi. A szakember hangsúlyozta azonban azt is, hogy egyelőre nem ismert, képes-e, és ha igen, milyen mértékben képes megkerülni az új variáns a világszerte alkalmazott vakcinák nyújtotta védettséget. Az omikron november közepén bukkant fel először Dél-Afrikában és Botswanában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november 26-án vette fel a koronavírus aggodalomra okot adó variánsainak listájára.

A többi között immár Csehországban is felbukkant az omikron variáns : a fertőzést egy fiatal nőnél mutatták ki, aki előzőleg Afrikában járt.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: