Már több ezer áldozata van a kanyarónak

Több mint ötezren haltak meg idén a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtó kanyarójárványban. Az áldozatok többsége ötéves kor alatti gyermek - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A kanyaró kevésbé ismert veszélyéről itt olvashat!

November 17-ig több mint 250 ezer kanyarógyanús esetet és 5110 halálesetet jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az elmúlt héthez képest nyolcezernél is több új esetet jegyeztek fel - tudatta közleményben a WHO. A halottak között mintegy 4500 ötévesnél fiatalabb gyerek van - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) egy másik közleményben.

kanyaró, kanyarójárvány, halálesetek, fertőző betegségek
4500 kisgyermek életét követelte a kanyaró. Fotó: iStock

Ukrajnában is nagy a gond

November 5-ig 187 tagállamban összesen mintegy 440 ezer esetben igazolódott a kanyaró. Az eurázsiai térségen belül a legtöbb esetet (közel 57 ezret) Ukrajnában jegyezték fel. Ezt követi Kazahsztán 10,1 ezer, Georgia 3,9 ezer, Oroszország 3,5 ezer, Törökország 2,7 ezer és Kirgizisztán 2,2 ezer feljegyzett kanyarós megbetegedéssel. A kanyaró egyébként az egyik legfertőzőbb betegség, amely főleg gyerekeket támad meg. Lázzal és köhögéssel jár, valamint kiütéseket okoz az egész testen.

Az ebola is terjed

A Kongói Demokratikus Köztársaságot ezenkívül ebolajárvány is sújtja 2018 augusztusa óta. A WHO legutóbbi adatai szerint eddig 3304 ebolagyanús esetet és 2199 halálesetet jegyeztek fel. A elhunytak közül 2081 esetben laboratóriumi eredmények is megerősítették a betegség tényét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció