Koronvírus: már tesztelik az első vakcinát

Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését - jelentette be hétfőn az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH).

Az új koronavírus rohamos terjedése világszerte nagy aggodalmat vált ki. Nem csoda tehát, ha már hónapok óta több kutatócsoport is dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén. Általában egy védőoltás piacra kerüléséig több év telik el, ám a jelen helyzet miatt jelentősen felgyorsították ezt a folyamatot. Amerikában például már el is kezdték embereken tesztelni egy első lehetséges vakcinát.

Elkezdődtek a klinikai tesztek

A klinikai tesztekbe 45 öntkéntes jelentkezőt vontak be. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak. Az első páciens hétfőn délelőtt kapta meg az oltást.

koronavírus, koronavírus vakcina, koronavírus oltás, koronavírus elleni védőoltás, klinikai tesztek
Elindultak az első koronavírus elleni védőoltás klinikai tesztjei. Fotó: Getty Images

Komoly rivalizás folyik

Hogyan állítható meg a koronavírus-járvány? A válaszért kattintson ide!

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) még vasárnap arról számolt be - német sajtóforrásokra hivatkozva -, hogy amerikai-német rivalizálás tapasztalható az új koronavírus elleni oltások kifejlesztésében. Az NPR a német Die Welt című lapra hivatkozva arról adott hírt, hogy Donald Trump amerikai elnök állítólag komoly anyagi támogatásokkal kecsegtetve próbált meg Amerikába hívni olyan német tudósokat, akik az új típusú koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak. Az értesülések szerint az ajánlatot a tíz évvel ezelőtt alapított, tübingeni CureVac nevű biotechnológiai cég munkatársaikapták. A német vállalatnak Frankfurtban és a massachusettsi Bostonban is van irodája. A CureVac laboratóriuma egyébként a rák és különböző, ritka betegségek elleni terápiák kifejlesztésével foglalkozik.

A CureVac elnök-vezérigazgatóját, Daniel Menichellát március elején Donald Trump amerikai elnök meg is hívta a Fehér Házba, hogy megvitassa vele a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztésének lehetőségeit. Egy héttel később a CureVac indoklás nélkül bejelentette Menichella távozását a cégtől.

"Hipochonder vagyok, de már rohadtul elegem van a koronavírus okozta hisztiből" - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)