Koronvírus: már tesztelik az első vakcinát

Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését - jelentette be hétfőn az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH).

Az új koronavírus rohamos terjedése világszerte nagy aggodalmat vált ki. Nem csoda tehát, ha már hónapok óta több kutatócsoport is dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén. Általában egy védőoltás piacra kerüléséig több év telik el, ám a jelen helyzet miatt jelentősen felgyorsították ezt a folyamatot. Amerikában például már el is kezdték embereken tesztelni egy első lehetséges vakcinát.

Elkezdődtek a klinikai tesztek

A klinikai tesztekbe 45 öntkéntes jelentkezőt vontak be. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak. Az első páciens hétfőn délelőtt kapta meg az oltást.

koronavírus, koronavírus vakcina, koronavírus oltás, koronavírus elleni védőoltás, klinikai tesztek
koronavírus, koronavírus vakcina, koronavírus oltás, koronavírus elleni védőoltás, klinikai tesztek

Komoly rivalizás folyik

Hogyan állítható meg a koronavírus-járvány? A válaszért kattintson ide!

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) még vasárnap arról számolt be - német sajtóforrásokra hivatkozva -, hogy amerikai-német rivalizálás tapasztalható az új koronavírus elleni oltások kifejlesztésében. Az NPR a német Die Welt című lapra hivatkozva arról adott hírt, hogy Donald Trump amerikai elnök állítólag komoly anyagi támogatásokkal kecsegtetve próbált meg Amerikába hívni olyan német tudósokat, akik az új típusú koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak. Az értesülések szerint az ajánlatot a tíz évvel ezelőtt alapított, tübingeni CureVac nevű biotechnológiai cég munkatársaikapták. A német vállalatnak Frankfurtban és a massachusettsi Bostonban is van irodája. A CureVac laboratóriuma egyébként a rák és különböző, ritka betegségek elleni terápiák kifejlesztésével foglalkozik.

A CureVac elnök-vezérigazgatóját, Daniel Menichellát március elején Donald Trump amerikai elnök meg is hívta a Fehér Házba, hogy megvitassa vele a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztésének lehetőségeit. Egy héttel később a CureVac indoklás nélkül bejelentette Menichella távozását a cégtől.

"Hipochonder vagyok, de már rohadtul elegem van a koronavírus okozta hisztiből" - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció