Koronavírus: új hírek a német gócpontról

Javult a helyzet a koronavírus-járvány fő németországi gócában, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban. A hatóságok csütörtöki adatai szerint egyelőre nem érte el a lakosságot a helyi húsüzemben történt járványkitörés.

A lakosság körében indított tömeges tesztelésen eddig elvégzett, mintegy 2000 koronavírus-szűrés leletei közül csupán egy lett pozitív - jelentette be Karl-Josef Laumann, a tartomány egészségügyi minisztere. A szűrést tovább folytatják, így a teljes járványhelyzeti kép a hét végére bontakozik ki - fűzte hozzá.

A 360 ezer lakosú Gütersloh-ban és a 280 ezer lakosú szomszédos Warendorf járásban több teszközpontot is nyitottak, ám mindenütt több száz méteres sorok alakultak ki. Sokan azért végeztetik el az ingyenes vizsgálatot, mert a tanítási szünet és a szabadságolások kezdetével nyaralásra készülnek, és hivatalos igazolást szeretnének arról, hogy nem fertőzöttek új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2). Erre sok helyen szükség is lehet, ugyanis már több tartomány - köztük Hamburg és Alsó-Szászország - is bevezette, hogy a szálláshelyek csak a friss és negatív koronavírus-vizsgálati leletet felmutató vendégeket fogadhatják a két említett járásból.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus gyár, koronavírus gócpontok, koronavírus járványhelyzet, koronavírus fertőzöttek száma,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus gyár, koronavírus gócpontok, koronavírus járványhelyzet, koronavírus fertőzöttek száma,

Az előzmények

Koronavírus: gócponttá vált egy német húsüzem - a részletekért kattintson ide!

Gütersloh-ban és Warendorfban a hét elején visszaállították a koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömegesfertőzéstörtént a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust.

Az üzemet azóta leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket pedig kéthetes karanténra kötelezték. A szabály betartását több száz rendőr bevonásával ellenőrzik, munkájukat tolmácsok is támogatják. Erre azért van szükség, mert a dolgozók döntő többsége külföldi, legnagyobb részük - minden második húsüzemi munkás - román állampolgár. Épp ezért a német húsiparban dolgozó román állampolgárok jobb védelmét követelte egy szerdán ismertetett nyilatkozatában Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete a németországi húsüzemekben történt tömeges koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Mint mondta, a dolgozók munka-, és életkörülményein sürgősen javítani kell. Úgy véli, hogy a többnyire közép-, vagy kelet-európai vendégmunkásokat foglalkoztató német húsipari cégeknél uralkodó állapotokat jogosan bírálják egyre hevesebben.

A tömegszállások is problémát jelentenek

A koronavírus üzemi terjedéséhez egyébként valószínűleg a tömegszállások is nagyban hozzájárultak. Legalábbis ez a véleménye Halkó Petrának, a Századvég vezető elemzőjének. A szakértő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! csütörtöki műsorában úgy nyilatkozott az esetről, hogy az említett vállalat a koronavírus-járvány alatt is csak a gazdasági céljait tartotta szem előtt.

Túl sok a fertőzött, újra szigorít a beutazás szabályain Horvátország - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: