Koronavírus: több országban is nagy a baj

Elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő. A új koronavírus ugyanis már több mint 400 embert fertőzött meg és 7 áldozatot szedett az országban. Közben Olaszországban is tovább súlyosbodott a helyzet.

Franciaországban januárban ütötte fel a fejét az új koronavírus. Azóta 423 megbetegedést és 7 halálesetet jelentettek az országból. Az áldozatok 80 év felettiek vagy krónikus betegek voltak. Jelenleg 23 súlyos állapotban lévő beteget kezelnek intenzív osztályon. "Van egy pillanat, mindannyian tudjuk, amikor a járvány már minden szempontból elkerülhetetlen" - mondta Emmanuel Macron.

A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra fekvő Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Csütörtökön viszont már Párizsban is megjelent a koronavírus: a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A járvány azonban egyelőre nem okozott fennakadásokat a közlekedésben.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Olaszország, Franciaország, Európai gócpont, koronavírus-teszt
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Olaszország, Franciaország, Európai gócpont, koronavírus-teszt

Így próbálják megfékezni a járványt

A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban. Az ország azóta a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontjává vált Olaszország és Németország mellett. Az országon belül mostanig három fő gócpontot tartottak nyilván, de csütörtökön már valamennyi régió érintett volt. A helyzet miatt már lemondták az összes olyan, zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt. Többek között vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket és szakmai kiállításokat is elhalasztottak. Emellett bezártak több mint 120 iskolát és az intézmények nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat a diákoknak.

"A koronavírus terjedésének fékezése arra szolgál, hogy enyhítsük a járvány harmadik fázisának hatásait, és így korlátozni tudjuk a járvány csúcspontját" - emelte ki Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki már kész tényként kezeli, hogy Franciaországban hamarosan a harmadik, vagyis a járvány-fokozatba lép a megbetegedés.

Olaszországban is súlyosbodott a helyzet

Ismét jelentősen nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban. A kór már 3858 embert fertőzött meg országszerte, és már csaknem 150 halálesetet tartanak számon. Ugyanakkor 414-en már teljesen meggyógyultak. Az olaszországi egészségügyi rendszer és kórházak telítettsége nem ért még el kritikus szintet, a szakemberek egyelőre gond nélkül el tudják látni a koronavírusos betegeket. A legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia tartományban viszont leállították az ambuláns kezelést, a nem életmentő műtéteket pedig elhalasztották - közölte Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője.

A koronavírus-fertőzés 14 napja jelent meg Olaszországban. A gócpontok az ország északi részében vannak, azonban már az ország mind a 20 régiójából jelentettek megbetegedéseket. Eddig több mint 32 ezer koronavírus-tesztet végeztek el egész Olaszországban.

Újabb ember vonult önkéntes karanténba

A karantén így vált be a járványoknál - olvassa el a részleteket!

Önkéntes karanténba vonult Stefano Patuanelli olasz gazdasági fejlesztésért felelős miniszter is, aki római hivatalában tölti a vesztegzár két hetes idejét. A politikus azzal indokolta döntését, hogy személyesen találkozott Lombardia egyik koronavírus-fertőzöttnek bizonyult tartományi tanácsosával.

"Felesleges félelmek nélkül, bizalommal túl tudunk lépni ezen a nehéz pillanaton" - figyelmeztetett Sergio Mattarella államfő, aki egyúttal köszönetet mondott Lombardia lakosságának kitartásáért, valamint az orvosok és ápolók önfeláldozó munkájáért. Az ellenzéket vezető Matteo Salvini hozzáfűzte, hogy Olaszországnak nem szabad a koronavírus által gerjesztettfélelemmiatt bezárkóznia, Európa pedig ne merészelje nem elfogadni Róma gazdasági intézkedéseit. Ez utóbbi megjegyzésével arra a 7,5 milliárd eurós csomagra utalt, amellyel az olasz kormány a vírushelyzettől sújtott vállalatokat és családokat akarja segíteni.

Idő közben végigsöpört a médián a hír, miszerint ellátás nélkül küldtek haza egy székesfehérvári kismamát a fogorvosi rendelőből. Az orvos azért nem fogadta, mert a nő korábban Olaszországban járt. A részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: