Koronavírus: több mint százezer brit fertőzött

Átlépte a százezret az új koronavírus nagy-britanniai fertőzötteinek száma.

Dél-Koreában már száznál is több olyan esetet regisztráltak, amikor korábban gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzöttek szervezetében mutatták ki a vírust. Hogyan lehetséges ez? Részletek itt.

Az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek napi emelkedését mutató görbe az elmúlt néhány héthez hasonlóan továbbra is jórészt stagnál, vagyis már jó ideje nem tapasztalható az a meredek napi esetszám-növekedés, amely a járvány korai időszakát jellemezte. A halálozások napi száma is elmarad a korábbi csúcstól, de egy-egy napon belül még jelentősek az ingadozások. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 861 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, éppen százzal több, mint egy nappal korábban.

koronavírus, COVID-19, Nagy-Britannia, Maradj otthon
koronavírus, COVID-19, Nagy-Britannia, Maradj otthon

A minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 13 729-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta COVID-19-betegségben. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az már nagyon jó eredmény lenne.

Írországban - amint lehetségessé válik - hónapokat is igénybe vehet a kijárási korlátozások fokozatos feloldása - közölte Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön. "Mint azt Ázsiában láthattuk, szükségessé válhat a szigorítások újbóli bevezetése, mert csak egy tudományos áttörés - egy vakcina vagy egy hatékony vírusölő gyógyszer - segíthet abban, hogy az élet valóban visszatérjen korábbi medrébe" - fűzte hozzá. Írországban 12 547 azonosított fertőzöttet tartanak számon, eddig 444-en haltak bele a kórba.

Svédországban is maradnak a korlátozások

Svédország egy hónappal, május 15-ig meghosszabbítja a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat - jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök. "Még mindig túl korai lenne a szigorítások és az egyes ajánlások lazítása" - mondta a svéd kormányfő újságíróknak. Hozzátette, nem tud pontos dátumot adni, hogy mikortól várható a szigorítások feloldása, de hangsúlyozta, az embereknek inkább hónapokban, mintsem napokban kell gondolkodniuk.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt. Svéd kutatók ugyanakkor kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, egyben sürgették a politikai vezetést, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban. A skandináv országban eddig 12 540 fertőzöttet azonosítottak és 1333 ember hunyt el a COVID-19-betegségben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció