Koronavírus: szokatlan tüneteink is lehetnek

Valószínűsíthető, hogy ha csak enyhébb tüneteink vannak, azok nem egyik óráról a másikra, rapidan alakulnak ki, és nem jelentkezik hasi panasz, láz vagy erős köhögés, akkor az új típusú koronavírus omikron variánsával lehet dolgunk - véli egy hazai szakértő.

Merkely szerint több tízezres esetszámok lesznek az omikron miatt.

Kötőhártya-gyulladás, csontfájdalom - például az állkapocsban -, vagy akár alvási paralízis is jelezheti az omikron variáns jelenlétét. Ez utóbbi jelenség leginkább a gyerekek körében fordul elő. Ezeken kívül éjszakai izzadást, krákogást és általános gyengeséget is tapasztalhatnak az érintettek - mondta el az ATV Híradójának Mangó Gabriella háziorvos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Kötőhártya-gyulladás és állkapocsfájdalom is jelezheti az omikront.Fotó: Getty Images

Jobb, ha értesítjük az orvost

Úgy tűnik, az omikron okozta fertőzésre kevésbé jellemző a láz, a hasi panasz, a súlyos köhögés, a szaglásvesztés és a torokfájás. A háziorvos mindenesetre azt tanácsolta, hogy bármilyen is panaszunk van, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal. A tapasztalatok szerint ugyanis míg a gyorstesztek mindössze 30 százalékban mutatják ki a fertőzöttséget, a PCR-tesztek 90 százalékos arányban igazolják a COVID-19-et.

A szemüveg is lehet védőeszköz

A háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírust az oltottak is elkaphatják, ezért nagyon fontos, hogy mindenki vigyázzon magára és környezetére. Lehetőség szerint mindenhol viseljünk maszkot - zárt térben mindenképpen -, fertőtlenítsünk gyakran, és sűrűn mossunk meg kezeinket. Kiemelte, hogy a szem és a nyálkahártya is fertőzési kapunak számít, ami azt jelenti, hogy ezeken az utakon nagyon könnyen bejuthat a szervezetbe a kórokozó. Épp ezért jó védekezési megoldás lehet az is, ha szemüveget vagy napszemüveget viselünk.

Figyelni kellene az oxigénszintet

Ma már szinte minden háztartásban kellene lennie oxigénszaturáció-mérőnek, ez a kis eszköz ugyanis életmentő is lehet - mutatott rá Mangó Gabriella. Példaként egy olyan esetet említett, amikor egy idős betegnél 50 százalékos oxigénszintet állapítottak meg, de különösebb panaszokat nem észlelt a páciens, másnapra viszont meghalt. Véleménye szerint általánosan 90 százalék alatti, kismamák esetében pedig 92 százalékok oxigénszinttel már kórházi kezelés szükséges. Minél alacsonyabb oxigénszinttel kerülünk be a kórházba, annál rosszabbak a túlélési esélyeink - szögezte le.

A koronavírus jóval fertőzőbb omikron mutációja lehet, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz a globálisan domináns delta variánsnál, mégsem minősíthető enyhének - közölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)