Koronavírus: szigorítások a hétvégére

A hétvégére sok települést lezárnak a koronavírus-járvány miatt, több városban pedig éjszakai kijárási tilalmat is bevezetnek.

A koronavírus elleni védekezés jegyében a önkormányzatok újra elrendelik vagy meghosszabbítják, néhol pedig szigorítják a korábbi korlátozásokat. Visegrádot például szombat 8 órától, Zebegényt pedig már 6 órától lezárják, egészen vasárnap éjfélig. Ez idő alatt mindkét települések tilos közterülen tartózkodni. Szentendre belvárosa is zárva lesz az autós turisták és a kerékpárosok előtt. A belvárosba a nem szentendreiek nem hajthatnak be gépkocsival és nem használhatják az Eurovelo 6 kerékpárút szentendrei, Duna-parti szakaszát sem. A hétvégén Kisoroszi teljes közigazgatási területén tilos lesz a szabadidős tevékenység minden formája, és teljes parkolási tilalom lesz érvényben.

Koronavírus: sok minden változhat Budapesten - a részletekért kattintson ide!

Dunaújvárosban vasárnap éjfélig az Alsó- és a Felső Duna-part, valamint a Szalki-sziget csak egyéni szabadidős tevékenység és háziállat sétáltatása céljából látogatható. Orfűn a hétvégén a Pécsi-tó körüli sétányt csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják. A koronavírus-járvány miatt Tiszafüreden szombat-vasárnapra lezárják a város közigazgatási területét, és 33-as főúton átmenő forgalom kivételével a városba nem engednek be idegeneket. A korlátozás az ingatlantulajdonosokat, a városban egyedül élő hozzátartozójukat ellátókat, a Tiszafüreden munkát végzőket, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket, az áruszállítást és a helyi étel-házhozszállítást nem érinti. Pákozd is csak a helyieknek engedélyezi az egyéni sportolást és a szabadidős célú gyalogos közlekedést a hétvégén, de 65 év felettieknek azt sem. A településen csak az átmenő kerékpáros forgalom engedélyezett, a főbb nevezetességeket lezárják.

Velencén a parkolási korlátozások a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet végéig érvényben maradnak. Gyöngyös ismét lezárja a Mátra összes parkolóját, így Mátrafüreden, Mátraházán és a Kékestetőn is. Emellett a hétvégén újra kötelező a maszk- és kesztyűviselés. Tatán a hétvégén nem látogatható az Angolkert, az Öreg-tó partja és a Réti 8-as tó, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke sem. Szarvas megerősítette korábbi intézkedéseit, így a városban csak ottani állandó lakcímmel rendelkezők tartózkodhatnak. Szentesen pedig a hétvégén tilos minden összejövetel, és a közterületeken legfeljebb hárman csoportosulhatnak. Az üzletekben a dolgozók számára kötelező a maszk és a kesztyű viselése, az üzlethelyiségekben pedig 5 négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus hétvége, koronavírus szigorítások, koronavírus kijárási tilalom
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus hétvége, koronavírus szigorítások, koronavírus kijárási tilalom

A Balatonnál is szigorítanak

A Balatoni Szövetség közlése szerint koronavírus elleni védekezés jegyében a balatoni települések nagy részén érvényben maradnak az eddigi lezárások. Az intézkedés többnyire a strandokat, a parkolókat, a kilátókat, a mólókat, a parti sétányokat és a kikötőket érintik. Révfülöpön viszont szigorítanak, és a településre csak a helyi lakcímkártyával rendelkezők hajthatnak be. Siófokon szombat 0 órától vasárnap 24 óráig ismét kötelező a maszkviselés. Keszthelyen pedig ezentúl minden péntek délután lezárják és hétfő délelőttig zárva tartják a Balaton-partot a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt. Továbbra is zárva vannak a strandok és a parkolók Balatonfüreden, Tihanyban, Alsóörsön és Balatonföldváron, de Balatonlellén is újra elrendelik ezt a korlátozást. Balatonalmádiban pedig kötelezővé teszik a maszk viselését az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken.

Erre számíthatnak a megyeszékhelyek lakói

Sopronban péntek éjféltől szombat reggel 6 óráig, szombaton este 8 órától vasárnap reggel 6 óráig és vasárnap este 8 órától éjfélig a 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen. Veszprémben szombaton és vasárnap tilos a kirándulóhelyeket és a játszótereket látogatni, és csak áthaladás céljából lehet közterületen tartózkodni. Szolnokon pedig szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig kizárólag maszkkal vagy a szájat és az orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe, hogy elkerüljék a koronavírus esetleges terjedését. Emellett vasárnap éjféig tilos 3-nál több ember csoportosulása a közterületeken.

Szombathelyen ismét csak gyalogosan vagy kerékpárral lesz megközelíthető a Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb, a Sportliget és a parkerdő. A főtéren és a parkokban kötelező lesz a maszkviselés, 18 éves kor alattiak pedig este 8 és reggel 6 óra között nem mehetnek közterületre. A székesfehérvári közterületeken kötelező maszkot viselni, a 18 év alattiak pedig itt sem tartózkodhatnak kint este 8 és reggel 6 óra között. Háziállatot sétáltatni csak a lakóhely bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül lehet. Kecskeméten pedig tilos az utcákra menni péntek éjféltől és szombat este 10 órától másnap reggel 6 óráig, valamint vasárnap este 10 és éjfél között. Ez alól csak az mentesül, aki munkába vagy gyógyszertárba megy, sürgősségi orvosi ellátást vesz igénybe, esetleg hivatásbeli kötelezettséget teljesít.

Miskolcon a turistaforgalomban és a hétvégéken gyakran használt parkolókat ismét lezárják a hétvégén. A lakossági parkolással is érintett parkolókat az ott lakók továbbra is használhatják. Győrben nem zárnak le köztereket a hétvégén, de csak a folyamatos haladás megengedett, legalább 2 méteres távolság megtartásával. Debrecenben továbbra sem látogatható a nagyerdei parkerdő. Egerben péntek éjféltől hétfő hajnalig újra lezárják a tömeges szabadidős tevékenységek elől a belváros, valamint a település turisztikailag leglátogatottabb közterületeit és parkolóit. Pécsen pedig tilos a belépés a tüskésréti szabadidőparkba, a tettyei közparkba és a Mandulás parkba, a malomvölgyi tavaknál pedig csak horgászok lehetnek.

Magyar sztárséf elmondta, hogyan és mikor nyithatnának újra az éttermek. A részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: