Koronavírus: sokkal több áldozatot szedett, mint gondoltuk

A hivatalosan regisztrált esetek háromszorosa, tehát akár 18 milliónál is több lehet a COVID-19-ben elhunytak valós száma világszerte - állítja egy új kutatás.

A koronavírus-járvány számlájára írható halálesetek egy részét maga a fertőzés, a többit pedig az ahhoz kapcsolódó szövődmények okozták. Mint ismert, a koronavírus-fertőzés súlyosbíthatja a már meglévő, más egészségügyi problémákat is, például a szív- vagy tüdőbetegséget. Egy új kutatás szerint azonban az eddig hivatalosan regisztrált, 6 milliós halálozási adat közel sem felel meg a valóságnak.

Mennyien halhattak meg valójában?

A Washingtoni Egyetem 191 országban és térségben vizsgálta a valóságos globális halálozási adatokat. Arra voltak kíváncsiak, hogy az elmúlt években mennyivel többen haltak meg a világjárvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva. Az úgynevezett többlethalálozás kiszámításához a kutatók különböző kormányzati honlapokon, a World Mortality Database, a Human Mortality Database és az Európai Statisztikai Hivatal oldalain gyűjtöttek adatokat.

stresszes orvos sír
18 milliónál is több lehet a COVID-19-ben elhunytak valós száma.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A becslések szerint a többlethalálozás aránya országonként és régiónként drámai mértékben változott, de a tanulmányban kiszámított átfogó globális arány alapján minden százezer emberre 120 halálozás esett. A számítás szerint a 2020 eleje és 2021 vége közötti két évben mintegy 18,2 millió haláleset következett be a COVID-19 miatt - ez háromszor annyi, mint a ténylegesen regisztrált, 6 millió körüli szám.

Hol a legmagasabb a halálozási arány?

Sok a koronavírus-fertőzött a menekültek között.

A kutatás szerint a legmagasabb halálozási arányok Latin-Amerikában, Európában és a Szaharától délre fekvő afrikai országok alacsonyabb jövedelmű országaiban voltak. De a halálozások száma néhány magas jövedelmű országban, például Olaszországban és az Egyesült Államok egyes részein is meglehetősen magas volt.

A legmagasabb becsült többlethalálozási arányú öt ország Bolívia, Bulgária, Szváziföld, Észak-Macedónia és Lesotho. Az öt legalacsonyabb értékkel pedig Izland, Ausztrália, Szingapúr, Új-Zéland és Tajvan rendelkezik. Nagy-Britanniában a koronavírussal kapcsolatos halálesetek becsült száma 2020-ban és 2021-ben a hivatalos adatokhoz hasonlóan körülbelül 173 ezer volt. A 100 ezer főre vetített többlethalálozási arányszám pedig 130 lett.

A tudósok előrejelzése szerint a világjárványhoz kapcsolódó többlethalandóság a vakcináknak és az új kezeléseknek köszönhetően csökkenni fog. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a pandémiának még nincs vége, és a vírus új, veszélyes változatai is megjelenhetnek.

Egy új tanulmány szerzői húszféle szívrendellenesség kockázatát vizsgálták fertőzésen átesett veteránoknál. Meglepő eredményre jutottak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra