Koronavírus: sokkal több áldozatot szedett, mint gondoltuk

A hivatalosan regisztrált esetek háromszorosa, tehát akár 18 milliónál is több lehet a COVID-19-ben elhunytak valós száma világszerte - állítja egy új kutatás.

A koronavírus-járvány számlájára írható halálesetek egy részét maga a fertőzés, a többit pedig az ahhoz kapcsolódó szövődmények okozták. Mint ismert, a koronavírus-fertőzés súlyosbíthatja a már meglévő, más egészségügyi problémákat is, például a szív- vagy tüdőbetegséget. Egy új kutatás szerint azonban az eddig hivatalosan regisztrált, 6 milliós halálozási adat közel sem felel meg a valóságnak.

Mennyien halhattak meg valójában?

A Washingtoni Egyetem 191 országban és térségben vizsgálta a valóságos globális halálozási adatokat. Arra voltak kíváncsiak, hogy az elmúlt években mennyivel többen haltak meg a világjárvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva. Az úgynevezett többlethalálozás kiszámításához a kutatók különböző kormányzati honlapokon, a World Mortality Database, a Human Mortality Database és az Európai Statisztikai Hivatal oldalain gyűjtöttek adatokat.

stresszes orvos sír
18 milliónál is több lehet a COVID-19-ben elhunytak valós száma.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A becslések szerint a többlethalálozás aránya országonként és régiónként drámai mértékben változott, de a tanulmányban kiszámított átfogó globális arány alapján minden százezer emberre 120 halálozás esett. A számítás szerint a 2020 eleje és 2021 vége közötti két évben mintegy 18,2 millió haláleset következett be a COVID-19 miatt - ez háromszor annyi, mint a ténylegesen regisztrált, 6 millió körüli szám.

Hol a legmagasabb a halálozási arány?

Sok a koronavírus-fertőzött a menekültek között.

A kutatás szerint a legmagasabb halálozási arányok Latin-Amerikában, Európában és a Szaharától délre fekvő afrikai országok alacsonyabb jövedelmű országaiban voltak. De a halálozások száma néhány magas jövedelmű országban, például Olaszországban és az Egyesült Államok egyes részein is meglehetősen magas volt.

A legmagasabb becsült többlethalálozási arányú öt ország Bolívia, Bulgária, Szváziföld, Észak-Macedónia és Lesotho. Az öt legalacsonyabb értékkel pedig Izland, Ausztrália, Szingapúr, Új-Zéland és Tajvan rendelkezik. Nagy-Britanniában a koronavírussal kapcsolatos halálesetek becsült száma 2020-ban és 2021-ben a hivatalos adatokhoz hasonlóan körülbelül 173 ezer volt. A 100 ezer főre vetített többlethalálozási arányszám pedig 130 lett.

A tudósok előrejelzése szerint a világjárványhoz kapcsolódó többlethalandóság a vakcináknak és az új kezeléseknek köszönhetően csökkenni fog. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a pandémiának még nincs vége, és a vírus új, veszélyes változatai is megjelenhetnek.

Egy új tanulmány szerzői húszféle szívrendellenesség kockázatát vizsgálták fertőzésen átesett veteránoknál. Meglepő eredményre jutottak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)