Koronavírus: segíti a terjedést a légkondi

Újabb érdekes részletek derültek ki azzal kapcsolatban, hogy az új típusú koronavírus hogyan terjedhet zárt térben, például egy étteremben.

A kínai egyészségügyi intézet kantoni munkatársainak sikerült visszakövetniük egy fertőzési láncot, amely a dél-kínai település egyik éttermébe vezetett. Azonosítottak ugyanis három családot, akik január 24-én egy időben tartózkodtak a vendéglátóhelyen, és közülük 2 héten belül 10 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust - számolt be róla a 444.hu.

Csoportos fertőzés ebéd közben

A napokban publikált tanulmány elkészítéséhez a kutatók egy alapos nyomozást végeztek. Kiderítették, hogy az egyik család Vuhanból - a koronavírus-járvány kínai gócpontjából - érkezett, és a többi vendéggel 53, illetve 73 percig voltak egy légtérben. A vuhani család egyik tagján - aki valószínűleg a vírusgazda volt - már másnap jelentkeztek a koronavírus-fertőzés jellemző tünetei: belázasodott és köhögött. Február 5-éig pedig a 3 család összesen 9 további tagja is megbetegedett.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus hírek, koronavírus légkondi, koronavírus étterem, koronavírus zárt tér
A légkondi is segíti a koronavírus zárt térben történő terjedését. Fotó: Getty Images

Nem a távolság számított

A normál hangerőn történő beszéd is elég ahhoz, hogy egy koronavírusos beteg továbbadja a fertőzést - állapították meg legfrissebb tanulmányukban a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói. Olvassa el a részleteket!

A 143 négyzetméteres éttermi területen összesen 91-en tartózkodtak a január 24-ei ebéd idején, a többiek azonban nem fertőződtek meg. Bár a vírusgazda asztalától ugyanolyan távolságban helyezkedett el a többi vendég asztala, mégis csak 2 asztalhoz, a fent említett 2 család tagjaihoz jutott el a koronavírus. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az összesfertőzésaz étterem egyik légkondicionálójának légáramában történt, tehát feltehetően így jutottak el a 2 másik családhoz a levegőben lebegő apró nyálcseppek. A többi asztal azonban vagy a légáramon kívül volt, vagy egy másik légkondi is működött a közelében, ezért az ott ülő vendégeket nem veszélyeztették a fertőzött által kibocsátott vírusrészecskék.

A kutatók kiemelték, hogy laboratóriumi kísérletekkel egyelőre nem tudják alátámasztani ezeket az állításokat, de az utólagos nyomozással feltárt eredmények még így is nagy segítséget jelenthetnek a koronavírusos cseppfertőzéssel kapcsolatos további kutatásokhoz.

A kórházban tartották meg esküvőjüket a koronavírusos betegeket ellátó orvosok - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: