Koronavírus: péntektől így utazhatunk Angliába

Megszűnik a héten a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés után is elégséges lesz egy gyorsteszt, amelynek eredményét nem kell elkülönítésben megvárni - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Olaszországban kötelezővé vált a COVID-19 elleni védőoltás az 50 éven felüli munkavállalók számára.

Az új szabályozás pénteken brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lép érvénybe. Grant Shapps közlekedési miniszter a Twitteren közzétett bejegyzésében ezt úgy pontosította, hogy az indulás előtti tesztkötelezettség szűnik meg pénteken, valamint az az előírás, hogy az angliai érkezés utáni újabb teszt eredményét elkülönítésben kell megvárni. Shapps tájékoztatása szerint vasárnap - ugyancsak brit idő szerint hajnali 4 órától - szűnik meg az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is.

Péntektől enyhülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő beutazási szabályok Angliában
Péntektől enyhülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő beutazási szabályok Angliában. Fotó: Getty Images

A közlekedési miniszter kiemelte, hogy mindez a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazókra, illetve - oltási státusztól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik. Hangsúlyozta azt is, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni. Shapps tájékoztatása szerint, ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia, és PCR-tesztet kell végeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe a 2022-es esztendő egészére. A jelenlegi szabályozás - amely a pénteki, illetve a vasárnapi módosítások előtt érkezőkre még érvényes - azt írja elő, hogy az utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az angliai érkezésük utáni második nap végéig PCR-szűrést kell elvégeztetniük, és az érkezés utáni PCR-teszt eredményét elkülönítésben kell megvárniuk. A brit kormány ezt a szigorítást a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly.

Boris Johnson elmondta, az omikron felbukkanása utáni időszakban még helyénvaló intézkedés volt az utazási korlátozások elrendelése a vírusvariáns nagy-britanniai elterjedésének lassítása végett. Azóta azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakorolnak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelik. Mindezek alapján a kormány úgy döntött, hogy péntektől eltörli az indulás előtti tesztkötelezettséget az Angliába utazók számára.

Boris Johnson - a közlekedési miniszter részletes ismertetésével összhangban - elmondta: a brit kormány feloldja azt a kötelezettséget is, amelynek alapján a beutazóknak az angliai érkezés utáni második nap végéig PCR-tesztet kell elvégeztetniük, és elkülönítésben kell maradniuk, amíg ennek eredményére várnak. Ehelyett visszatér a tavalyi szigorítás előtti szabályozás, amelynek értelmében az Angliába utazóknak legkésőbb az érkezés utáni második nap végéig gyorstesztet kell elvégezniük, és ha ennek eredménye pozitív, akkor kell PCR-tesztet elvégeztetniük.

Csütörtök reggelig újabb 80 beteg hunyt el itthon COVID-19-hez köthetően, miközben közel 6500 új fertőzést azonosítottak az országban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)