Koronavírus: oltási akcióhetet tartanak a hónap végén

Oltási akcióhetet szervez a kormány a kórházi oltópontokon az átoltottság további növelése, illetve a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az oltási kampány november 22-e és 28-a között zajlik majd.

Megemelt oltási kapacitással, akár időpontfoglalás nélkül is várják majd az oltakozni vágyókat a kórházak november végén. Az oltási akcióhéthez 101 megyei és városi kórház csatlakozott, az oltópontokra 7 és 19 óra között lehet érkezni - olvasható a kormányzati tájékoztatóban. A kampány egyébként nemcsak az oltatlanokat célozza meg, hanem azokat is, akik még nem kapták meg második koronavírus-oltásukat, vagy a harmadik dózis beadatását fontolgatják. (A felhívásban úgy fogalmaztak, hogy mindenkinek ajánlott a harmadik oltás, aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.)

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Beoltanak egy fiatalt a koronavírus ellen. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nem kötelező időpontot foglalni

A november 22-e és 28-a közötti akcióhéten akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltópontokra. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik, és a regisztráció nélküli személyeket a helyszínen veszik majd nyilvántartásba. Ehhez egy formanyomtatvány kell majd kitölteniük az érintetteknek. A kórházi oltópontokon egyébként 5 féle koronavírus-vakcina áll majd rendelkezésre: a Pfizer, a Moderna, a AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm oltóanyaga.

Amennyiben kötelezővé teszik a fővárosi önkormányzat cégei körében a dolgozók koronavírus elleni oltását, az akár budapesti tömegközlekedés leállását is eredményezheti a szakszervezetek szerint.

Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

A kormányzati tájékoztatóban azt is írták, hogy az új típusú koronavírus most terjedő delta variánsa az oltatlanokra a legveszélyesebb, náluk ugyanis súlyos COVID-19-megbetegedést képes okozni. A legfontosabb tehát az, hogy a még be nem oltott személyek mielőbb immunizálva legyenek.

A beoltottaknak egyébként kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg. "Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni az első oltást" - fűzték hozzá.

Még akkor is 25 százalék esély van arra, hogy a családtagok megfertőzik egymást az új típusú koronavírussal, ha az egy háztartásban élők minden tagja megkapta a védőoltást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: