Koronavírus: oltási akcióhetet tartanak a hónap végén

Oltási akcióhetet szervez a kormány a kórházi oltópontokon az átoltottság további növelése, illetve a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az oltási kampány november 22-e és 28-a között zajlik majd.

Megemelt oltási kapacitással, akár időpontfoglalás nélkül is várják majd az oltakozni vágyókat a kórházak november végén. Az oltási akcióhéthez 101 megyei és városi kórház csatlakozott, az oltópontokra 7 és 19 óra között lehet érkezni - olvasható a kormányzati tájékoztatóban. A kampány egyébként nemcsak az oltatlanokat célozza meg, hanem azokat is, akik még nem kapták meg második koronavírus-oltásukat, vagy a harmadik dózis beadatását fontolgatják. (A felhívásban úgy fogalmaztak, hogy mindenkinek ajánlott a harmadik oltás, aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.)

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Beoltanak egy fiatalt a koronavírus ellen. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nem kötelező időpontot foglalni

A november 22-e és 28-a közötti akcióhéten akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltópontokra. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik, és a regisztráció nélküli személyeket a helyszínen veszik majd nyilvántartásba. Ehhez egy formanyomtatvány kell majd kitölteniük az érintetteknek. A kórházi oltópontokon egyébként 5 féle koronavírus-vakcina áll majd rendelkezésre: a Pfizer, a Moderna, a AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm oltóanyaga.

Amennyiben kötelezővé teszik a fővárosi önkormányzat cégei körében a dolgozók koronavírus elleni oltását, az akár budapesti tömegközlekedés leállását is eredményezheti a szakszervezetek szerint.

Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

A kormányzati tájékoztatóban azt is írták, hogy az új típusú koronavírus most terjedő delta variánsa az oltatlanokra a legveszélyesebb, náluk ugyanis súlyos COVID-19-megbetegedést képes okozni. A legfontosabb tehát az, hogy a még be nem oltott személyek mielőbb immunizálva legyenek.

A beoltottaknak egyébként kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg. "Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni az első oltást" - fűzték hozzá.

Még akkor is 25 százalék esély van arra, hogy a családtagok megfertőzik egymást az új típusú koronavírussal, ha az egy háztartásban élők minden tagja megkapta a védőoltást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: