Koronavírus: nem fizet mindenért a biztosító

Útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók, ha az új koronavírustól tartva lemondjuk a már befizetett utazást.

Az útlemondás egy olyan tétel a biztosításban, amely akkor lép életbe, ha magával a biztosítottal vagy közvetlen hozzátartozójával történik valami, ami miatt nem tud elutazni. A sztornóbiztosítás azonban nem vonatkozik arra az esetre, ha valaki a koronavírus-járványtól tartva mondja vissza az utazást - hívta fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, utazás, biztosítás, utasbitzosítás, utazás lemondása, karantén, kártérítés
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, utazás, biztosítás, utasbitzosítás, utazás lemondása, karantén, kártérítés

Jól gondoljuk meg, elutazunk-e

A cég a Külügyminisztérium által kiemelten kockázatosnak minősített országokba való utazás veszélyeire is figyelmeztet. A koronavírus miatt bejelentett vesztegzár területén bajba került ügyfeleken ugyanis nem tudnak segíteni a biztosítók. Ilyenkor nem tudják érvényesíteni a szerződésben vállalt szolgáltatásokat, hiszen hiányoznak a teljesítés feltételei.

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg táppénz, mert ez nem minősül fizetett távollétnek. Olvassa el a részleteket!

Ha valaki karanténba kerül külföldön, akkor szintén nem tudnak közvetlenül segíteni a biztosítók. A külföldön karanténba került magyarok viszont számíthatnak a kórházi napi térítésre, illetve a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megtérítésére, ha van ilyen kitétel a biztosításukban.

Korábbi hazautazás miatt számíthatunk kártérítésre

A szinte óránként változó helyzetben az is előfordulhat, hogy egy biztonságosnak gondolt külföldi várost váratlanul lezárnak, ott rekednek a turisták, és a régió státuszát is veszélyessé minősíti a Külügyminisztérium. Attól kezdve ott sem adottak a feltételek ahhoz, hogy működjenek az utasbiztosítási szolgáltatások. Azok viszont, akiknek van sztornóbiztosításuk és egy esetleges megbetegedés miatt még a lezárás előtt hazautaznak, számíthatnak rá, hogy megtérítik a biztosítók a tervezett program bizonyíthatóan visszamaradt költségeit, például a szállodai díjat, a befizetett programokat és a már megvásárolt síbérleteket.

A koronavírus gyors és kiszámíthatatlan terjedése miatt érdemes tehát különösen gondosan átnézni az utasbiztosítási szerződéseket, és ha kell, inkább egyeztetni a biztosítóval, hogy minden szükséges tétel szerepel-e benne - javasolta Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Akik pedig már nem tudnak hazajönni, azok gondoskodjanak a szerződésük meghosszabbításáról, hogy a zárlat feloldása után, a hazautazás során ne maradjanak védtelenül. Ehhez a szolgáltatóval közös megegyezés szükséges, ezért a biztosítóval akár telefonon is egyeztetni kell - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső