Koronavírus: "néha elfelejtem, hogyan kell lélegezni"

A légzés talán a legtermészetesebb reflexünk. Egy londoni koronavírusos betegnek azonban gyakran emlékeztetnie kell magát arra, hogyan is kell levegőt venni. Tapasztalatait a BBC-vel osztotta meg.

Ria Lakhani London északnyugati részén él. Ő is egyike azoknak, akik elkapták az új típusú koronavírust, nála azonban súlyos betegség alakult ki. Most pedig - ahogy a BBC-nek is elmondta - emlékeztetnie kell magát arra, hogy beszívja, majd kifújja a levegőt, hiszen csak így maradhat életben.

Kórházban volt, amikor tünetei lettek

Koronavírus: erre számíthatnak a túlélők - kattintson!

A nőnek a közelmúltban volt egy műtétje, 7 évvel ezelőtt ugyanis diagnosztizáltak nála egy ritka betegséget, amely nyelési nehézségeket okoz. A műtét utáni lábadozás közben azonban légézési nehézségek kezdték gyötörni a nőt. Bár az orvosok úgy vélték, ez csak a műtét átmeneti következménye, a biztonság kedvéért elvégezték a koronavírustesztet. Tulajdonképpen ez volt Ria szerencséje, a teszt ugyanis pozitív lett - annak ellenére, hogy alapbetegsége miatt az átlagosnál is jobban odafigyelt a higiéiés szabályok és a hatósági ajánlások betartására. A kórházi osztályt ezután kiürítették és karantén alá helyezték.

koronavírus, koronavírus beteg, koronavírus gyógyult, koronavírus alapbetegség, koronavírus tüdő, koronavírus légzés
koronavírus, koronavírus beteg, koronavírus gyógyult, koronavírus alapbetegség, koronavírus tüdő, koronavírus légzés

"Emlékszem az orvosok nyugtalan pillantásaira, amikor két nehéz napon és éjszakán keresztül folyamatos ellenőrzés alatt tartottak. Féltem, bizonytalan voltam, a fejemben pedig rengeteg kérdés kavargott, amelyeket nem mertem feltenni, mert féltem a válaszoktól" - emlékszik vissza Ria. Mint mondta, a teste kétségbeesetten küzdött a koronavírus ellen, és végül sikerült leküzdenie a fertőzést.

Már otthon lábadozik

"A kórházi kezelések eddig a mindennapjaim részei voltak, de most nem sokon múlt, hogy nem jövök ki többé" - nyilatkozta otthonából a túlélő. A nőt még további 2 hét otthoni karanténra kötelezték, tehát továbbra sem ölelheti meg a férjét, és nem találkozhat szüleivel és testvéreivel sem. Azonban a gyógyulással még koránt sem múltak el a koronavírus-fertőzéssel járó megpróbáltatások. "Még mindig arra ébredek éjszakánként, hogy elfelejtettem levegőt venni. Bár életben maradtam, nem tudom, mikor kapom majd vissza újra a régi, normális életemet" - mondta a Ria.

Azt egyébként nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a fiatal nőnél kialakult-etüdőgyulladása koronavírus-fertőzés következtében, a tüdejében azonban még mindig recsegő hangot hallani.

Ezért hordjon maszkot mindenki, aki köhög - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció