Koronavírus: nagyobb kockázatot jelenthet ez a gyógyszer

Egy orvosi szaklapban megjelent szakértői cikk szerint a kortikoszteroid-tartalmú gyógyszerek elnyomják az immunválaszokat, ezért az ilyen szert használók súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, ha elkapják az új koronavírus-fertőzést.

A kortikoszteroidok lelassítják vagy megállítják az immunrendszernek azokat a folyamatait, amelyek gyulladást váltanak ki, mindeközben megakadályozzák azimmunrendszersaját válaszreakcióit. A következő betegségek kezelésére szokták felírni: rheumatoid arthritis, asztma, krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), lupus és más autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, kiütések és bőrbetegségek, például az ekcéma. Orvosi javaslatra rövid ideig allergiás reakciók kezelésére is alkalmazható, mint például a súlyos csaláncsípés.

Magyar színész mentőzik New York-ban A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza évek óta él az amerikai metropoliszban, a járványhelyzetben pedig ismét mentőssegédként kezdett dolgozni. Munkájáról és családjáról mesélt egy élő online interjúban Nyáry Krisztiánnak. Részletek itt.

Mivel a kortikoszteroidok elnyomják az immunválaszokat, vagyis gyengítik a szervezet természetes védekező reakcióit, orvosok elkezdték vizsgálni, hogy milyen hatásuk lehet a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatban. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) nevű orvosi folyóiratban megjelent cikk szakértői arra jutottak, hogy valóban fennáll a veszélye, hogy a kortikoszteroidot használóknál súlyosabb tüneteket okozzon az új koronavírus.

Asztmás betegeknek gyakran írnak fel kortikoszteroid-tartalmú inhalátort. Fotó: Getty Images
Asztmás betegeknek gyakran írnak fel kortikoszteroid-tartalmú inhalátort. Fotó: Getty Images

Ennek ellenére az asztmával küzdőknek nem ajánlják, hogy a fertőzésveszélytől tartva felfüggesszék a gyógyszeres kezelést. Főleg nem anélkül, hogy erről kezelő orvosukkal konzultálnának. Dr. Hill, az American Lung Association szóvivője például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az asztmás beteg rosszul érzi magát, brochospazmusa van, és zihál, muszáj szteroidot kapnia.

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha kortikoszteroidot használunk - vagy használtunk az elmúlt 3 hónapban - és a koronavírus-fertőzésre utaló panaszaink lennének, feltétlen tájékoztassuk erről a házi orvosunkat.

Forrás: Medical News Today

Kíváncsi, hogyan működik a lélegeztetőgép? Az nlc.hu cikkében egy orvos magyarázza el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő