Koronavírus: nagyobb kockázatot jelenthet ez a gyógyszer

Egy orvosi szaklapban megjelent szakértői cikk szerint a kortikoszteroid-tartalmú gyógyszerek elnyomják az immunválaszokat, ezért az ilyen szert használók súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, ha elkapják az új koronavírus-fertőzést.

A kortikoszteroidok lelassítják vagy megállítják az immunrendszernek azokat a folyamatait, amelyek gyulladást váltanak ki, mindeközben megakadályozzák azimmunrendszersaját válaszreakcióit. A következő betegségek kezelésére szokták felírni: rheumatoid arthritis, asztma, krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), lupus és más autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, kiütések és bőrbetegségek, például az ekcéma. Orvosi javaslatra rövid ideig allergiás reakciók kezelésére is alkalmazható, mint például a súlyos csaláncsípés.

Magyar színész mentőzik New York-ban A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza évek óta él az amerikai metropoliszban, a járványhelyzetben pedig ismét mentőssegédként kezdett dolgozni. Munkájáról és családjáról mesélt egy élő online interjúban Nyáry Krisztiánnak. Részletek itt.

Mivel a kortikoszteroidok elnyomják az immunválaszokat, vagyis gyengítik a szervezet természetes védekező reakcióit, orvosok elkezdték vizsgálni, hogy milyen hatásuk lehet a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatban. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) nevű orvosi folyóiratban megjelent cikk szakértői arra jutottak, hogy valóban fennáll a veszélye, hogy a kortikoszteroidot használóknál súlyosabb tüneteket okozzon az új koronavírus.

Asztmás betegeknek gyakran írnak fel kortikoszteroid-tartalmú inhalátort. Fotó: Getty Images
Asztmás betegeknek gyakran írnak fel kortikoszteroid-tartalmú inhalátort. Fotó: Getty Images

Ennek ellenére az asztmával küzdőknek nem ajánlják, hogy a fertőzésveszélytől tartva felfüggesszék a gyógyszeres kezelést. Főleg nem anélkül, hogy erről kezelő orvosukkal konzultálnának. Dr. Hill, az American Lung Association szóvivője például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az asztmás beteg rosszul érzi magát, brochospazmusa van, és zihál, muszáj szteroidot kapnia.

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha kortikoszteroidot használunk - vagy használtunk az elmúlt 3 hónapban - és a koronavírus-fertőzésre utaló panaszaink lennének, feltétlen tájékoztassuk erről a házi orvosunkat.

Forrás: Medical News Today

Kíváncsi, hogyan működik a lélegeztetőgép? Az nlc.hu cikkében egy orvos magyarázza el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: