Koronavírus: mintát vesznek a halottaktól

Sajtóértesülés szerint minden tüdőgyulladásos betegtől, és azoktól az elhunytaktól is mintát vesznek, ahol fennáll az új koronavírus-fertőzés gyanúja.

A járványhelyzet miatt megváltozott a halottakkal kapcsolatos eljárásrend a magyar kórházakban. A normál boncolásokat nem végzik el, de a Covid-19 fertőzésének gyanújakor tesztelik az elhunytakat a kórházak - írja a napi.hu egy a lap birtokába került, s a kórházaknak március 19-én elküldött, Müller Cecília tisztifőorvos által jegyzett dokumentumra hivatkozva. A levélben leírtak szerint, akinél felmerül afertőzésgyanúja, a halál beálltát követő 30 percen belül úgy kell mintát venni, mint a még élő betegeknél. Ha pedig kiderül a pozitivitás, a protokoll ugyanaz, megindul a kontaktkutatás.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Ugyanúgy kell felső légúti, orr és torok mintákat venni, mint az élő gyanús esetektől. Fotó: Getty Images

A lap szerint a háziorvosok még nem kaptak hasonló feladatról tájékoztatást, így ha valaki otthonában hunyt el, ott még nem kell ilyen vizsgálatot végezni a szakembereknek. Magyarországon egyébként jogszabályi előírás a kötelező boncolás számos (de nem minden) esetben. Ilyen például, ha a halál oka nem volt megállapítható, az elhunyt felajánlotta a szerveit donációra, testében újra felhasználható műszer van beültetve vagy más súlyos fertőző betegség gyanúja áll fenn, mint például az anthrax.

Egy óra sem kell az új gyorstesztnek, hogy kimutassa valaki koronavírus-fertőzött. Részletek cikkünkben.

A cikkből kiderült, több orvos beszámolója szerint a kórházak szombaton megkapták azt az utasítást is, hogy minden pneumónia (tüdőgyulladás) miatt lélegeztetett betegtől mintát kell venni az új fajta koronavírusra is.

A magyar áldozatok átlag életkora 69 év

Eddig a kormány hivatalos tájékoztató honlapján lévő adatok alapján 5515 laboratóriumi koronavírustesztet végeztek el, s mint arról a HáziPatika.com is beszámolt, az országban hétfőn reggelig 167 fertőzöttet regisztráltak, s a halálos áldozatok száma 7-re emelkedett. Orbán Viktor rendkívüli hétfői tájékoztatóján pedig arról is beszámolt, hogy az áldozatok átlag életkora 69 év volt, s mindannyian szenvedtek valamilyen betegségben.

A világon jelenleg 167 országban több mint 350 ezer igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak, a Covid-19-hez köthető halálesetek száma pedig meghaladta a 15 ezret.

Köhögő betegek a kórház padlóján: rejtett kamerás felvétel Spanyolországból - kattintson és nézze meg az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: