Koronavírus: minden magyar jól van

Minden magyar jól van, akit az új koronavírus gyanújával tartanak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban - közölte Szlávik János, az intézmény osztályvezető főorvosa.

Jelenleg 18 magyart tartanak megfigyelés alatt a Dél-pesti Centrumkórházban az új kononavírus gyanújával. A legfrissebb információk szerint mindannyian tünet- és panaszmentesek. A laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, a karantént azonban továbbra is fenntartják - ismertette Szlávik János infektológus. Mint mondta, a Kambodzsa partjainál kikötő szállodahajóról hazatért három magyar ezen a héten pénteken, illetve szombaton hagyhatja el a kórházat. Az olaszországi kirándulásról hazaérkezett 11 lány, két kísérőjük és a két buszsofőr pedig még 11 napig lesz karanténban. Az olasz területről visszatért kamionsofőr nincs karanténban, de orvosi kezelés alatt áll - tette hozzá. Eddig egyébként mindössze néhány tucat ember kereste fel a Dél-pesti Centrumkórházat, mert a betegség jeleit észlelték magukon. Minden esetet megvizsgálnak, de eddig senkit nem kellett kórházban tartani.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, magyarok, karantén, koronavírus-gyanú
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, magyarok, karantén, koronavírus-gyanú

Nincs ok a pánikra

Csak a gyanúsakat vizsgálják - részletek itt!

Az sem okozna problémát, ha esetleg megugrana azok száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel, hiszen több embert is el tudnak helyezni az erre kijelölt helyeken, tehát tudnák kezelni ezt a helyzetet is - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, meg kell különböztetni a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket. Minden egyes esetet külön vizsgálnak, és azt tekintik gyanúsnak, akinek 38 Celsius-fok feletti láza van, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a koronavírus közösségi terjedése adott volt, illetve olyan súlyos tüneteket mutat, ami miatt már kórházi kezelésre van szüksége.

Jelenleg csak Kínára érvényes az, hogy országos járvánnyá minősítették az új koronavírus terjedését, Szingapúrban, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban pedig helyi és alacsony szintű terjedés figyelhető meg - ismertette a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a betegséggel kapcsolatos járványügyi eljárásrendet aktualizálták, a háziorvosok pedig már megkapták a megfelelő tájékoztatást. Azt kéri mindenkitől, aki járványos területen járt és betegnek érzi magát, az inkább hívja fel háziorvosát, és lehetőség szerint ne menjen el a rendelőbe. Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy egészséges embereknek felesleges szájmaszkot viselniük, mert nem véd a vírustól.

Óvintézkedések az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egy magyar és angol nyelven írt körlevélben arra kérte a koronavírussal fertőzött területekről hazatérő munkatársait és hallgatóit, hogy két hétig ne menjenek be az intézménybe. Azt is kérték, hogy az érintettek e-mailben jelezzék a távolmaradásukat és annak okát. A hiányzás ilyenkor igazolt távollétnek minősül.

Aki Kínából vagy más fertőzési gócpontból - különösen Észak-Olaszországból - érkezik, és lázas, köhög vagy légzési nehézséget tapasztal, az telefonon sürgősen hívja fel a háziorvosát vagy a kezelőorvosát - ezek hiányában pedig lépjen kapcsolatba az egyetem foglalkozás-egészségügyi orvosával. Mondja el a panaszait és azt, hogy fertőzési gócpontban járt vagy kapcsolatban volt fertőzött emberrel a tünetek megjelenése előtt - írták. Ha pedig az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége és mentőt kell hívnia, akkor szintén feltétlenül mondja el, hogy panaszai kialakulása előtt milyen kapcsolatban volt a fertőzött területekkel, illetve onnan érkezett emberekkel - fűzték hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés