Koronavírus: megszólalt egy magyar beteg

Ausztriában dolgozik, s jelenleg ott is van házi karanténban az a magyar felszolgáló, akiről néhány napja derült ki, hogy elkapta az új koronavírust. Beszámolója szerint sokan betegedtek meg ugyanabban a kisvárosban.

Egy olasz orvos írt drámai beszámolót arról, hogy épp mi történik a vesztegzár alá vont ország egyik kórházában. Cikkünket ide kattintva olvashatja.

Alszik, filmet néz és olvas, saját elmondása szerint még csak betegnek sem érzi magát az az Index.hu cikkében csak D.-ként szereplő magyar férfi, aki egy tiroli szállodában dolgozik, ám most házi karanténban van, miután kimutatták nála a koronavírust . A felszolgálóként dolgozó férfi azonban nem Olaszországban, Kínában, vagy más gócpontnak számító területen fertőződött meg, hanem az olasz-svájci-osztrák hármas határhoz közeli kis falu, Ischgl egyik kocsmájában, munkahelyétől 50 kilométerre.

karantén, koronavírus, koronavírus-járvány, COVID-19
Több magyar is karanténban van külföldön. (A fotó illusztráció) Fotó: Getty Images

A lap beszámolójából kiderült, csak az ottani buli után 5 nappal érezte magát először rosszul, de nem voltak tipikus COVID-19 tünetei. Sőt aznap még dolgozni is bement, annak ellenére, hogy egykik ismerőse jelezte, az ischgl-i szórakozóhely csaposáról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Főnöke azonban hazaküldte, s másnap már vegyvédelmi felszerelésbe öltözött orvos kopogtatott az ajtaján, vett tőle nyálmintát, amiből 24 óra alatt meg is lett az eredmény: koronavírus pozitív .

Az orvos a vizsgálat közben közölte D.-vel, hogy Ischgl-ben 20 ember fertőződött meg. A magyar férfi azóta pihen, szedi a felírt gyógyszereket és várja, hogy két egymás utáni mintája negatív legyen, s kijöhessen a karanténból.

Többen elhagyhatták a karantént

D.-n kívül több magyar is karanténban van jelenleg külföldön. Mint arról a HáziPatika.com-on beszámoltunk Szíjjártó Péter külügyminiszter csütörtök reggel adott rövid tájékoztatást a Facebook-on az érintettekről. Közlése szerint korábban a Diamond Princess óceánjárón szolgálatot teljesítő három magyarból a fertőzött meggyógyult, őt és két eddig megfigyelés alatt tartott társát elengedték a japán karanténból. Hazatérhetett egy magyar jogász is, aki Németországban volt karanténban. Megfigyelés alá került azonban egy magyar állampolgár Vietnamban, két másik pedig egy Oaklandben kikötött óceánjáró fedélzetén.

Három új beteg

Magyarország területén a csütörtöki adatok szerint 3 új esettel 16-ra emelkedett a koronavírussal diagnosztizált betegek száma. Egy magyar nőről, egy magyar férfiról, és egy iráni diákról derült ki, hogy COVID-19 betegek. A szakemberek már megkezdték a kontaktkutatást.

Egy német beteg hurcolhatta be a koronavírust Olaszországba, ahol már hetek óta tombol a járvány. Olvassa el az erről szóló cikket az nlc.hu-n.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A napsütést gomolyfelhők zavarják, fátyolfelhők szűrik, és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar, az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.