Koronavírus: mégsem olyan jó ötlet a 3. oltás?

Rendkívüli óvatosságra intette a tagállamokat a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet ehelyett más megoldásokat javasol a delta variáns terjedésének megfékezése érdekében.

Magyarországon már hamarosan lehet kérni a harmadik oltást - kattintson!

A tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét, ez a gyakorlat pedig csak még tovább növelné az egyenlőtlenséget. Számos fejlődő országnak ugyanis még a koronavírus-fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia - figyelmeztetett Didier Houssin, a WHO COVID-19 -cel foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

Szükség van a távolságtartásra

A globális járványhelyzet elemzése miatt csaknem háromhavonta ülésező testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy komolyan vegyék fontolóra a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és az új típusú koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A bizottság emellett azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz, támogassák a WHO-t azon felhívásának megvalósításában, hogy a méltányosabb globális vakcinaelosztás által az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát be tudják oltani szeptemberre.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Nem biztos, hogy a harmadik oltás a legjobb megoldás. Fotó: Getty Images

Továbbra is kérdéses a vírus eredete

Mindeközben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arra kérte Kínát, hogy biztosítson nagyobb fokú átláthatóságot a legelső koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokkal kapcsolatban. Az igazgató ugyanis úgy véli, a kínaiak tartoznak a fertőzést elszenvedő emberek millióinak annyival, hogy tájékoztatják őket a koronavírus eredetéről. "Arra kérjük Kínát, hogy biztosítson átláthatóságot, és legyen nyitott, működjön együtt, különösen azáltal, hogy rendelkezésünkre bocsátja a nyers adatokat a világjárvány első napjairól" - jelentette ki.

A vizsgálat első szakasza után - amelynek keretében nemzetközi szakértők látogattak a közép-kínai Vuhan városába, ahol az első eseteket feljegyezték - azt tervezik, hogy ismét nemzetközi szakértőket küldenek Vuhanba. "Folytatnunk kell a vizsgálatot, hogy megtudjuk, mi történt valójában, mivel ha megtudjuk, megakadályozhatjuk a hasonló válságokat a jövőben" - fogalmazott Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója elismerte, hogy nagy a nyomás a vírus laboratóriumból való elszabadulásáról szóló elmélet a kizárásával kapcsolatban. Ennek kizárásához azonban részletesebb információkra van szükség. Az etióp egészségügyi szakértő mindazonáltal elismerte, hogy előfordulhatnak laboratóriumi balesetek, és elmondta azt is, hogy ő, aki a múltban immunológus szakértőként dolgozott hasonló létesítményben, szintén követett el hibát. "Fontos, hogy felülvizsgáljuk azt, ami a laboratóriumokban történt, és közvetlen információra van szükségünk arról, hogy milyen helyzet uralkodott ezekben a létesítményekben a világjárvány előtt és annak kezdetén" - hangsúlyozta.

Koronavírus: fogy a türelem az oltatlanokkal szemben - olvassa el a részleteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra