Koronavírus: Magyarországon is lesz karantén?

Miután hazánkban is sorra diagnosztizálják a COVID-19 betegeket, egyre többekben merül fel a kérdés, hogy itthon milyen intézkedésekre lehet számítani járvány esetén. Vajon bezárják majd az iskolákat és közigazgatási intézményeket? Karantént vezetnek be a gócpontokon? Kell-e határzárra készülni?

A legfrissebb információk szerint Magyarországon négy koronavírusos beteget kezelnek, de további 269 mintavétel tesztelése van még folyamatban, így várható, hogy a fertőzöttek száma emelkedni fog. A Pénzcentrum ezért megkérte a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértőit, foglalják össze, hogy a járvány kihirdetése után milyen intézkedésekre lehet számítani, mire jogosultak egyáltalán a felelős szervek.

Fontos dolog derült ki a koronavírusos diákokról A Szent István Egyetem és a Semmelweis Egyetem is saját közleményben tudatta, pontosan mikor értesültek hallgatóik koronavírus-gyanús panaszairól, és hogy bejártak-e órákra addig, amíg karanténba nem kerültek. Részletek itt.

Bár drasztikusnak tűnik, hogy Olaszországban több települést teljesen lezártak, több tartományban pedig felfüggesztették az oktatási intézmények működését, de hasonlót itthon is elrendelhetnek, ha odáig fajul a helyzet a koronavírus terjedése miatt. A döntéshozók bizonyos területeken korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a személyforgalmat, az ott lakók egymással való érintkezését is.

Rendőrségi útzár az olaszországi vörös zónában. Fotó: Getty Images
Rendőrségi útzár az olaszországi vörös zónában. Fotó: Getty Images

A közegészségügyi hatóság a személyes szabadsághoz fűződő jogokat, a betegek jogainak gyakorlását is korlátozhatja. Például a koronavírus-fertőzést észlelő orvos köteles elkülönítést, karantént elrendelni a vírus feltételezett fertőzőképességének idejére (ez a jelenlegi gyakorlat szerint 14 nap a SARS-CoV-2 esetében). Ezenkívül megfigyelés alá lehet vonni azokat a személyeket, akik ugyan tüneteket nem mutatnak, de kimutatják szervezetükben a vírust.

Mindenkire kötelezően érvényes szabályok

A lakosokra is kötelezően betartandó szabályok vonatkoznak járvány idejére. Például aki magán vagy máson fertőző betegség tüneteit tapasztalja, köteles orvoshoz fordulni, a szakemberek utasításait követni.

Mivel a koronavírus legújabb faja a SARS-féle változattal 80 százalékban megegyezik, elképzelhető, hogy az efertőzésterjedésére megállapítotthoz hasonló eljárási rend kerül bevezetésre - tájékoztattak a szakértők. Ezekből kiindulva pedig a kórházak, orvosok kötelesek lennének a betegeket, fertőzés-gyanús személyeket bejelenteni és nyilvántartani, valamint elrendelni, hogy felkutassák a velük szoros kapcsolatot létesítő embereket.

És mi a helyzet a legdrasztikusabb lépésnek tűnő teljes határzárral? "Amennyiben a közegészségügyi-járványügyi kockázat kezelése és elhárítása ezt megköveteli, a határzár elrendelése sem kizárható, ugyanakkor a schengeni rendszer részes államaként számos szempont alapos mérlegelése szükséges ehhez" - válaszolta Dr. Novák Zoltán, az ügyvédi iroda szakértője.

Egyelőre azonban semmi ok a legrosszabbra készülni, Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi tájékoztatása szerint egyelőre a járvány elleni védekezés első szintjén tartunk, mivel csupán egyedi eseteket diagnosztizáltak és kezelnek. A következő szint az lenne, ha koronavírus-gócpontok is kialakulnának az országban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)