Koronavírus: leáll az oktatás Olaszországban

Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. Óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

A kínai Vuhanban elhunyt egy koronavírussal fertőzött beteg, akit néhány nappal korábban gyógyultnak nyilvánítottak. Részletek itt.

Az igazoltan fertőzöttek száma 2703-ra emelkedett, intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 fő az eddigi gyógyultak száma. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője bejelentése szerint a halálozási ráta 3,47 százalékos. A fertőzöttek 55 százalékát Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták. Olaszország többi részén alacsonyabban az arányok.

védőmaszk, koronavírus, COVID-19, Róma, Olaszország
Védőmaszkot viselő pár csókolózik Rómában március 4-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Eközben Lucia Azzolina oktatási miniszter bejelentette, hogy március 15-ig minden oktatási intézményben felfüggesztik a tanítást. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az intézkedés révén a kórházak telítettségét szeretnék elkerülni. A kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsődéktől az egyetemekig. Eddig kizárólag a koronavírus-fertőzéstől leginkább érintett északi tartományokban tartottak zárva az iskolák, egyetemek. Az oktatás országos szüneteltetése mintegy 8,4 millió tanulót érint, csak az általános iskolásokat és a gimnazistákat, szakközépiskolásokat számolva.

Sajtóértesülések szerint a kormány az egész országra kiterjeszti az eddig csak az északi régiókban bevezetett többi óvintézkedést is, köztük a múzeumok, mozik bezárását. A tervezett szigorítások között szerepel a csoportos és tömegesemények felfüggesztése. Az már eldőlt, hogy április 3-ig zárt kapus lesz minden sportesemény Olaszországban. A labdarúgó-élvonal (Serie A) előző fordulójában már így is négy mérkőzést nézők nélkül rendeztek elővigyázatosságból, hat találkozót pedig elhalasztottak.

Az új koronavírus által kiváltott járványról további friss híreket talál az nlc.hu oldalán is!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: