Koronavírus: leáll az oktatás Olaszországban

Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. Óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

A kínai Vuhanban elhunyt egy koronavírussal fertőzött beteg, akit néhány nappal korábban gyógyultnak nyilvánítottak. Részletek itt.

Az igazoltan fertőzöttek száma 2703-ra emelkedett, intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 fő az eddigi gyógyultak száma. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője bejelentése szerint a halálozási ráta 3,47 százalékos. A fertőzöttek 55 százalékát Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták. Olaszország többi részén alacsonyabban az arányok.

védőmaszk, koronavírus, COVID-19, Róma, Olaszország
Védőmaszkot viselő pár csókolózik Rómában március 4-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Eközben Lucia Azzolina oktatási miniszter bejelentette, hogy március 15-ig minden oktatási intézményben felfüggesztik a tanítást. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az intézkedés révén a kórházak telítettségét szeretnék elkerülni. A kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsődéktől az egyetemekig. Eddig kizárólag a koronavírus-fertőzéstől leginkább érintett északi tartományokban tartottak zárva az iskolák, egyetemek. Az oktatás országos szüneteltetése mintegy 8,4 millió tanulót érint, csak az általános iskolásokat és a gimnazistákat, szakközépiskolásokat számolva.

Sajtóértesülések szerint a kormány az egész országra kiterjeszti az eddig csak az északi régiókban bevezetett többi óvintézkedést is, köztük a múzeumok, mozik bezárását. A tervezett szigorítások között szerepel a csoportos és tömegesemények felfüggesztése. Az már eldőlt, hogy április 3-ig zárt kapus lesz minden sportesemény Olaszországban. A labdarúgó-élvonal (Serie A) előző fordulójában már így is négy mérkőzést nézők nélkül rendeztek elővigyázatosságból, hat találkozót pedig elhalasztottak.

Az új koronavírus által kiváltott járványról további friss híreket talál az nlc.hu oldalán is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: