Koronavírus: kritikus a helyzet Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint. Eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt.

Koronavírus Olaszországban: az elhunytak nagy része 68 év feletti

A bejelentés szerint az előző napi adatokhoz képest a halottak száma 189-cel emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké pedig 2651-el. Péntek óta a napi emelkedés az akkori valamivel több mint ezerről már kétszeresére ugrott. Több mint hatezer beteget kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon. Az elhunytak 98 százaléka 68 év feletti, 68 százalékuk más betegség miatt is súlyos állapotban volt. A gyógyultak száma 1258-ra emelkedett. A legtöbb diagnosztizált fertőzöttet továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták, 8725 személyt, valamint 744 halottat.

Kritikus a helyzet Brescia és a Milánótól ötven kilométerre levő Bergamo városában, ahol az utóbbi tizennyolc nap alatt 142-en haltak meg az új koronavírus-fertőzésben. A megtelt halottasház miatt a tetemeket egy templomban helyezik el, a temetőkbe pedig csak egy pap kíséri el a koporsót.

Koronavírus: novemberben volt az első beteg? - a részletekért olvassa el cikkünket!

A csütörtök reggel életbe lépett rendkívüli országos óvintézkedések - amelyekről korábbi cikkünkben mi is írtunk - első napján, amelyek leállították a kereskedelmet és a vendéglátást és minimálisra csökkentették a lakosság mozgását, több mint százezer ellenőrzést végeztek, és több mint kétezer személy ellen tettek feljelentést, mivel nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt tartózkodott az utcán, vagy más módon megsértette az óvintézkedéseket. A toszkán Sienában egy nyitva tartott éttermet bírságoltak meg. A polgári védelmi hatóság vezetője Angelo Borrelli hangsúlyozta, hogy nem tilos utcára menni, lehet sétálni és szabadtéren kocogni is, de - mint fogalmazott - "a legjobb, ha otthon maradunk". Azt tanácsolta a tömegközlekedési eszközökön is legalább egy méter legyen az utasok között, és a családtagok is tartsák be egymás között a biztonsági távot.

Koronavírus: maszkos rendőrök Nápoly utcáin március 12-én
Koronavírus: maszkos rendőrök Nápoly utcáin március 12-én

Feszült volt a helyzet a termelést biztosítási érdekében nyitva tartott gyárakban, üzemekben, vállalatoknál is, mivel a dolgozók azonnali fertőtlenítést követeltek. Szombattól lezárják a főváros második legnagyobb légikikötőjét Ciampinóban, hétfőtől pedig a római Leonardo Da Vinci repülőtér belföldi terminálját és további öt olaszországi repülőteret, köztük a bergamói repteret és talán a milánói Linatét is.

Rómában bezárják a katolikus templomokat a járvány miatt

Közben Rómában csütörtökön elrendelték a katolikus templomok bezárását a járvány miatt, az intézkedés feltehetően párját ritkítja a modern időkben. Angelo De Donatis bíborosnak, a római egyházmegye vikáriusának rendelete várhatóan legalább április 3-áig érvényben marad. Az olasz fővárosban több mint 900 egyházközségi és történelmi templom van. Korábban csak a szentmiséket törölték a járvány kitörése miatt. A rendelet egyben felmenti az egyházmegye híveit a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól. Néhány kápolna azonban nyitva tarthat kolostorokban és zárdákban.

A Vatikán területén lévő Szent Péter bazilikát már korábban bezárták, és a pápa felfüggesztette heti két nyilvános megjelenését. Az egyházfő virtuálisan tartotta a pápai könyvtárból a szerdai általános audienciát is, amelyet az olasz közszolgálati televízió egyenesben közvetített, és az interneten is élőben lehetett követni.

Gazdaságélénkítő csomag indul

Nagy várakozás előzi meg egyébként a kormány pénteken induló gazdaságélénkítő csomagját, amely lépcsőzetesen 25 milliárd euróval kívánja segíteni a családokat és vállalkozásokat. Sajtóértesülések szerint ebből 2,5 milliárd gyorssegélyt a "semmilyen munkaügyi védelemmel" nem bíró 700 ezer munkavállalónak szánnak, további 630 milliót annak a 1,5 millió szülőnek, aki a több hetes oktatási szünet kényszerített otthonmaradásra, 129 milliót pedig a karantén alá helyezett, de eddig tünetmentes 160 ezer dolgozó támogatására.

Jelentős kárral számol az olasz sajtó is: a torinói La Stampa napilap szerkesztőségét lezárták, miután az egyik nyomdász pozitívnak bizonyult. A SkyTg24 olasz hírtelevízió milánói központjának dolgozóit is előzetes óvintézkedésként házi karanténba helyezték, egy kollégájuk megbetegedése után, így otthonukból kapcsolják őket.

"Készüljetek fel! Ez nem médiaszenzáció, a helyzet drámai" - Koronavírus-helyzetjelentés Szicíliából - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció