Koronavírus: kicselezi-e az oltást az új mutáns?

A brit variánsnak többfajta mutációja is jelen van Magyarországon, köztük valószínűleg olyanok is, amelyek agresszívabban terjednek, mint az eredeti brit változat. Ez vajon mennyire számít rossz hírnek a védőoltások hatékonyságára nézve?

Koronavírus: a tünetmentes fertőzés így tesz védetté - kattintson!

Az eddigi vizsgálatok szerint a brit koronavírus -mutáns Romániában már kimutatott új variációja sem ellenállóbb a védőoltásokkal szemben - árulta el a megnyugtató választ a közmédiának Rusvai Miklós virológus. Úgy fogalmazott, ha esetleg van is különbség a hatékonyságban, az legfeljebb néhány százalékos lehet. Emlékeztetett azonban arra, hogy már a brit variánsnak többfajta mutációja is megjelent, amelyek még gyorsabban terjedhetnek. A virológus szerint ezzel is magyarázható, hogy az elmúlt hetekben Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Szidorné Molnár Katalin ápolónő mutatja az oltáshoz előkészített fecskendőt. Fotó: MTI/Vajda János

Ennyi beoltott kell a látványos javuláshoz

Ahhoz, hogy a koronavírus-járványhoz köthető számok tartósan csökkenjenek Magyarországon, legalább 5 millió embert kellene beoltani - erről már Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában. A szakember szerint ekkora mértékű átoltottság már elég lehet ahhoz, hogy nyugodt nyarunk legyen, és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.

Ez a baj a brit mutánssal

A harmadik hullámot okozó brit variánssal kapcsolatban a rektor elmondta, nemcsak hatékonyabban fertőz, hanem súlyosabb eseteket is okoz és nem kíméli a fiatalokat sem. A tapasztalatok szerint jelentős számú 30 és 60 év közötti fertőzött kerül miatta intenzív osztályra - figyelmeztetett. Hozzátette, az új típusú koronavírus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a védőoltás.

Ilyen a helyzet egy COVID-osztályon - nézze meg a képeket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)