Koronavírus: ki mikortól számít gyógyultnak?

Most dől el, hogyan telik majd a karácsonyunk - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, főként a lakosság viselkedésén múlik, hogyan ünnepelhetünk idén év végén. A szakember emellett ismertette azt is, hogy ki mikortól számít gyógyultnak.

Aki otthon lábadozik, 3 napja tünetmentes, és az első panaszok megjelenése óta legalább 10 nap eltelt, arról kijelenthető, hogy kigyógyult a koronavírus-fertőzésből . A karanténból való "szabaduláshoz" nincs szükség negatív tesztre, mert ennyi idő elég arra, hogy az adott személy már ne tudjon megfertőzni másokat, így biztonsággal visszamehet a közösségbe - magyarázta a tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus terjedése, koronavírus járványgörbe, koronavírus gyógyultak,
Bölcsődei dolgozókat teszteltek Szegeden hétfőn. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mi van, ha súlyos betegség alakul ki?

A szakember kiemelte ugyanakkor, hogy a súlyos lefolyású COVID-19-cel szenvedőkkel kapcsolatban már más a helyzet. Kórházi kezelés esetén ugyanis a kezelőorvos nyilvánítja gyógyulttá a beteget. Ha pedig a páciens már nem szorul ápolásra, ám még nem épült fel teljesen, akkor hazaküldhetik tovább lábadozni. Ilyenkor már a háziorvos dönt a közösségbe való visszaengedésről. Az egészségügyi és szociális dolgozók kizárólag negatív teszt felmutatásával térhetnek vissza a munkába a veszélyeztetett közeg miatt, a többieknél azonban nincs erre szükség, őket legkésőbb a 21. napon gyógyulttá nyilvánítják.

Lassul a járvány

Vajon mi a legjobb és legolcsóbb megoldás a koronavírus ellen? A válaszért kattintson ide!

Az elmúlt napok adataival kapcsolatban Müller Cecília úgy nyilatkozott, hogy lassulás látszik az új típusú koronavírus terjedésében. Változik a járványgörbe, és hamarosan elérheti a platót is - emelte ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy főként a lakosság viselkedésén múlik a járvány további alakulása és az is, hogy hogyan ünnepelhetünk idén év végén. December elején egyébként ismét döntést hoz a kormány a korlátozásokról - jelezte.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az elmúlt hétvégén 683 személy ellen kellett intézkedniük a rendőröknek a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett maszkviselési kötelezettség megszegéséért, 8 üzletet pedig be is záratott a hatóság. A szabályok életbelépése óta egyébként már csaknem 9700 ember ellen kellett fellépni, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot. Üzletbezárásról pedig már 85 esetben döntöttek. Ezekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

A koronavírus miatt halt meg a hatvani kórház főorvosa is - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra