Koronavírus: kétéves védettséget ígér az orosz vakcina

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a COVID-19 ellen a Szputnyik V vakcina - jelentette ki kedden Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

A Szputnyik V példáját követve javítanák az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyagának hatékonyságát. Részletek itt.

"Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni" - mondta az akadémikus. Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkénteseknél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban is tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a COVID-19 elleni első orosz vakcinakészítmény biztonságos. Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.

A fejlesztők szerint a Szputnyik V legalább két évig tartó védelmet nyújt a COVID-19 ellen
A fejlesztők szerint a Szputnyik V legalább két évig tartó védelmet nyújt a COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Több mint 90 százalékos hatékonyság

Gincburg sajtótájékoztatóját megelőzően a The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 éveseknél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos. Az védőoltástól eredő immunitás az 1,3-1,5-szöröse betegség utáninak.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország idén mintegy 700 millió ember Szputnyik V-vel való beoltását tudja biztosítani. Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt. Az RFPI ugyanakkor mérlegeli a vakcina fehéroroszországi, iráni és törökországi gyártásának lehetőségét.

Újabb vakcinákat kezdhetnek gyártani

Konsztantyin Csernov, a harmadik orosz vakcinát, a CoviVacot kifejlesztő Csumakov Központ igazgatója a Doktor tévécsatornának azt mondta, hogy ennek az oltóanyagnak az orosz egészségügyi tárca általi hivatalos bejegyzése április 16-án várható, de az első százezer dózis márciusban kerülhet polgári forgalomba. Csernov szerint a CoviVacot gyártani egyelőre csak a Csumakov Központ saját kapacitásain lehet, amelyek évi 10 millió adag kibocsátását teszik lehetővé. Korábbi közlés szerint a második vakcina, az EpiVacCorona tömeggyártásának beindítása február végén lesz esedékes.

Brit tapasztalatok szerint az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által az új koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag. Minderről ide kattintva olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: