Koronavírus: két védőoltást is tesztelnek

Elkezdték két COVID-19 elleni oltóanyag klinikai tesztelését Ausztráliában - jelentette be csütörtökön az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO).

A védőoltások mellett a COVID-19 kezelésére szolgáló gyógyszerek kutatása is nagy erőkkel zajlik. Mi várható e téren? Részletek itt.

A vakcinák állatokon történő tesztelését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hagyta jóvá. A CSIRO ezekkel az oltóanyagokkal kezdte el a preklinikai tesztelést. Az egyik, az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett oltóanyag egy vektorvakcina, amely "hibás" vírust használva vált ki immunválaszt a koronavírus fehérjéivel szemben. Ez a vírus nem képes szaporodni, ezért a vakcina nem tudja megbetegíteni a szervezetet. Az amerikai Inovio Parmaceutical gyógyszergyártó által készített vakcina pedig a koronavírus bizonyos fehérjéit kódolja az immunrendszerbe, ezzel arra késztetve a sejteket, hogy előállítsák ezeket a fehérjéket, mielőtt azimmunrendszerreagálna rájuk.

védőoltás, vakcina, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2
Ausztráliában egyszerre két vakcina klinikai tesztelése is elkezdődött. Fotó: illusztráció, Getty Images

A preklinikai vizsgálat keretében egyelőre házi görényeknek adják be a vakcinákat a CSIRO egy magas szintű biológiai biztonsági létesítményében. A tesztelés első fázisa mintegy három hónapot vesz igénybe - mondta el Rob Grenfell a CSIRO egészségügyi igazgatója. Hozzátette, hogy alkalmazható vakcina legkorábban a jövő év vége felé lehet a fejlesztésből. A CSIRO azt is vizsgálja, hogy a vakcina milyen módon fejti ki leghatékonyabban a hatását: az izomszövetbe injektálás és az orrspray is szerepel a kutatásban.

Az ausztrál kutatók a preklinikai tesztelésig nyolc hét alatt jutottak el, holott ez máskülönben akár két évbe is telhet. A jelenleg vizsgált két lehetséges oltóanyag közül az egyikkel április végén vagy május elején már elkezdődhet az embereken történő tesztelés is.

Több vakcina tesztelése is folyamatban van

Kínán kívül a CSIRO volt az első kutatószervezet, amely sikeresen kifejlesztette a vírus laboratóriumi változatát. Februárban erősítették meg, hogy a házi görények az emberhez hasonlóan reagáltak a koronavírusra, mivel légzősejtjeikben megvan az a receptor, amelyhez a vírus kapcsolódni tud. A vakcinával ezt a kapcsolódást akarják gátolni. Grenfell szerint jó esély van arra, hogy az oltóanyag embereknél is hatásos lehet.

Jelenleg az ismert kutatóintézetek közül az amerikai Moderna Inc. áll legközelebb az emberi teszteléshez, bejelentett terveik szerint már márciusban elkezdték a kísérleteket. Izraelben szintén elkezdték egy COVID-19 elleni vakcina prototípusának tesztelését rágcsálókon egy biokémiai védelmi laboratóriumban.

Szinte teljesen kiürültek a legnagyobb világvárosok utcái a járványhelyzet következtében. Tekintse meg az erről készült hátborzongató felvételeket az nlc.hu cikkében ide kattintva!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)