Koronavírus: jön a gyerekeknek adható oltás

Gyermekeknek is adható koronavírus elleni oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni a közép-kínai Honan tartományban.

A Sinopharm leányvállalataként működő, pekingi székhelyű China National Biotec Group (CNBG) által kifejlesztett, úgynevezett rekombináns vakcina klinikai tesztjeinek első és második szakaszát szombaton kezdték meg. Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag még április 9-én kapta meg a klinikai tesztekhez szükséges engedélyt a kínai gyógyszerészeti hatóságoktól.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Gyermekeknek is adható oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezt kell tudni az oltóanyagról

"Már van annyi vakcinánk, hogy mindenkinek jusson" - részletek!

Az új szer a koronavírus S-fehérjéjének egyik alegysége, az úgynevezett receptorkötő tartomány (RBD) szerkezeti tulajdonságain alapul, és a vírus S-fehérjéjének ártalmatlan másolatait előállítva ösztönzi a szervezetet a COVID-19 ellen védő antitestek termelésére. A génmódosított oltóanyag gyártásához - ellentétben a cég korábban kifejlesztett, elölt koronavírust tartalmazó vakcináival - nincs szükség magas biológiai biztonsági fokozatú laboratóriumra, így gyorsan megkezdhető a nagy mennyiségben történő előállítása - ismertette Csang Jün-tao, a CNBG elnökhelyettese.

A szert egyébként a 3 év feletti korosztály számára fejlesztették. Az pedig majd a klinikai tesztek eredményei alapján fogják meghatározni, hogy az oltóanyagból három dózist kell-e beadni a védettséghez.

A korábbi vakcinák csak nagykorúaknak jók

A CNBG korábban fejlesztett két vakcinája közül az egyik elsőként kapott feltételes piaci engedélyt Kínában, még tavaly decemberben. Ez az oltóanyag kapott engedélyt a magyar egészségügyi hatóságoktól is. A vállalat egy másik, a Vuhani Biológiai Termékek Intézetével közösen fejlesztett, szintén elölt koronavírust tartalmazó vakcinája pedig februárban kapott feltételes piaci engedélyt Kínában. Ezeket az oltóanyagokat azonban csak a 18 éven felüli korosztály körében alkalmazzák Kínában.

COVID-oltás: mekkora a vérrög kockázata? A válaszért kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: