Koronavírus: így védte a gyerekeket a karantén

Mintegy harmadával csökkent a gyermekeket érintő sürgősségi ellátások száma Finnországban, miután az új típusú koronavírus-járványra válaszul korlátozó intézkedéseket vezettek be márciusban - mutatta ki egy új tanulmány.

Egy amerikai kutatás szerint az öt éven aluli gyerekek fontos szerepet tölthetnek be a koronavírus-járvány terjedésében. Részletek itt.

"Abból a feltevésből indultunk ki, hogy a gyerekek szinte folyamatosan légúti fertőzésekkel küzdenek. Leggyakrabban hörghurut és középfülgyulladás alakul ki náluk, de egyéves kor alatt szintén gyakran kerülnek kórházba RS-vírus vagy influenza okoztafertőzésmiatt. Eredményeink szerint ugyanakkor a fizikai távolságtartás fontos szerepet játszik a gyermekkori fertőzések, a sürgősségi ellátások és a kórházi ápolások esetszámának csökkentésében egyaránt" - idézi az intézmény honlapján megjelent közlemény Marjo Renkót, a Kelet-finnországi Egyetem gyermekgyógyász professzorát.

A koronavírus-járvány miatt korlátozások egyéb fertőző betegségek terjedését is lelassították
A koronavírus-járvány miatt korlátozások egyébfertőző betegségekterjedését is lelassították. Fotó: Getty Images

A kutatók két finn kórház, a Kuopiói Egyetem Kórház és a Mikkeli Központi Kórház gyermek sürgősségi osztályának betegfelvételi adatait elemezték ki négy hétre visszamenőleg a járvány miatti korlátozások bevezetése előtt, illetve az azt követő négy hétre vonatkozóan. Ugyancsak számításba vették a nemzeti figyelőszolgálat szezonbeli adatait az influenza és RS-vírus okozta fertőzések gyermekek körében való alakulásáról, majd összevetették azokat a 2015-ös évben regisztrált számokkal.

Mindezek alapján kirajzolódott, hogy nemcsak a sürgősségi ellátások száma csökkent, hanem a kórházba utalt betegek száma is nagyjából a felére esett vissza a korlátozásokat követően. A kutatók hasonló mértékű csökkenést tapasztaltak mindkét kórházban és minden vizsgált korcsoportban. A legtöbb gyermek sürgősségi ellátás valamilyen vírusos légúti fertőzés következménye, és különösen a felső légúti fertőzések és középfül-fertőzések száma csökkent szignifikánsan. A változás mindazonáltal az alsó légúti fertőzések terén volt a leglátványosabb, egészen pontosan a hörghurut és atüdőgyulladáskapcsán. Ezen esetek száma körülbelül az ötödére esett vissza. Hasonló csökkenésre 2019 tavaszán nem volt példa.

Az influenzaszezon és az RS-vírus-epidémia a korlátozások bevezetése után nem sokkal véget is ért Finnországban. Összehasonlítva a korábbi évekkel, az influenzaszezon körülbelül a megszokott tartama feléig tartott csupán - 8 hétig az átlagos 13-20 héttel szemben. A tanulmány által vizsgált időszakban egyetlen gyermek sem szorult kórházi ápolásra COVID-19 miatt.

Csak egészséges, tünetmentes gyerekek és tanárok mehetnek az iskolába szeptembertől. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)