Koronavírus: így látogathatók a szociális otthonok

Zavarosak és hiányosak a szociális otthonok lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok - véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az emberi jogi jogvédő civil szervezet az ügyben a a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), illetve Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordult egy egyértelműbb és differenciáltabb szabályozást sürgetve.

A TASZ állásfoglalása szerint nem sért alapjogot, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében kötelezővé tették a maszkviselést. Részletek itt.

"Végre 25 percet tölthettem anyukámmal, láttam őt élőben, bár egy lefertőtlenített üvegajtó mögött kiabáltam, hogy halljon, csodálatos élmény volt: azonnal megismert, és amikor meglátott (nem egy apró képernyőn, hanem teljes valómban, látva az ismerős mozdulataimat, gesztusaimat) - négy hónapja először megszólalt! Fájdalmas volt, hogy nem ölelhetem meg, nem foghatom a kezét, ugyanakkor mégis felemelő - mindketten sírtunk, és sokat nevettünk" - idéz egy hozzátartozót a TASZ közleménye, aki jogi segítségért fordult a civil szervezethez.

A TASZ szerint nem egyértelmű a szabályozás, hogy miként látogathatók a szociális otthonok lakói
A TASZ szerint nem egyértelmű a szabályozás, hogy miként látogathatók a szociális otthonok lakói. Fotó: Getty Images

A TASZ jogsegélyszolgálatához érkező megkeresések arról tanúskodnak, hogy a szociális intézmények fenntartói félreértelmezik a kapcsolattartási szabályozást. Az általános látogatási és kijárási tilalom alól vannak kivételek, de ezek alkalmazása nem egyértelmű, ami bizonytalanságot okoz. Tavaly december 8-án az országos tisztifőorvos javaslatokat tett közzé a kapcsolattartás lehetséges formáiról az intézmények számára. Csakhogy az akkor hatályos, szeptember 7-én életbe lépett határozat egyértelműen tiltotta a kapcsolattartást, kivéve a végstádiumban lévő lakótól való elbúcsúzás esetét. Márpedig az országos tisztifőorvos iránymutatása jogilag nem bírt olyan kötőerővel, mint a korábbi határozat, tartalmában viszont ellentmondó volt az abban foglaltakkal.

Hiába tehát az új iránymutatás, az intézmények jellemzően nem merték azokat alkalmazni. Az NNK végül december 18-án kiadott egy határozatot, amelyben az országos tisztifőorvos a látogatási tilalom betartására kötelezte a szolgáltatókat, annak figyelembe vételével, hogy az iránymutatásban meghatározott feltételekkel kötelesek felajánlani a lakóknak a kapcsolattartás többféle módját, ennek keretében biztosíthatják a lakók személyes láthatását is. Ezzel együtt a TASZ információi szerint egyes fenntartók számára a szabályozás továbbra sem elég egyértelmű. Ennek oka, hogy az iránymutatás ugyan kötelezővé teszi a kapcsolattartás különféle formáinak biztosítását, a később kiadott határozat mégis látogatási tilalomról rendelkezik fő szabály szerint.

Éppen ezért a civil szervezet úgy foglalt állást: "célszerű lenne a szabályozást egyértelművé tenni, és a fenntartók és intézményvezetők számára valamilyen formában kommunikálni, hogy az iránymutatásban foglaltakat biztosítaniuk kell a lakók és hozzátartozóik számára." Ugyancsak problémaként említi a TASZ, hogy a koronavírus-fertőzésen már átesett, ennél fogva védettséget szerzett lakók kapcsolattartására ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a fertőzésre még fogékony lakók esetében. A TASZ álláspontja szerint egy differenciáltabb szabályozás továbbá kevesebb terhet róna mind az intézményekre, mind a lakókra és hozzátartozóikra.

A tervek szerint hamarosan megkezdődhet a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek beoltása az új koronavírus ellen Magyarországon. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: