Koronavírus: így figyelik az orosz betegeket

A hatóságok okostelefonos alkalmazással követik nyomon az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírusos páciensek mozgását.

A otthon lábadozó koronavírusos betegeket nyomon követő alkalmazás csütörtöktől elérhető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket - közölte Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője.

Kötelező házi karantén Moszkvában

A koronavírus-fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb csoportokról korábbi cikkünkben tájékozódhat - kattintson ide!

Moszkvában, illetve Moszkva megyében határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el hétfőtől. Az ezentúl emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, továbbá munkavégzés és a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonukat. Vásárolni mindenki csak a lakhelyéhez legközelebbi boltba mehet, háziállatot pedig legfeljebb 100 méteres távolságig szabad.

koronavírus, koronavírus fertőzöttek, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus karantén, koronavírus Oroszország
Utasokat és poggyászokat ellenőriznek a moszkvai repülőtéren. Fotó: Getty Images

Így ellenőrzik az embereket

A lakók egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot kapnak, hogy az önizoláció időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat. A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján. A munkába járáshoz szükséges QR-kódok biztosításához a munkaadónak kell bejegyeztetniük alkalmazottjaikat a polgármesteri hivatal honlapján, igazolványszámmal és fényképpel, az autóval közlekedő munkavállalóknak pedig a gépkocsi rendszámát is le kell jelenteniük. A karanténra kötelezett személyek mozgását arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, illetve a telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével figyelik majd

Az orosz fővárosban jelenleg csak a rendvédelmi szervek, a kormány, a polgármesteri hivatal és a parlament igazolványával rendelkező személyek tudnak megkötés nélkül közlekedni. A főváros egészségügyi alkalmazottai automatikusan megkapják a számukra szükséges QR-kódokat. Oroszországban egyébként már több mint 4 ezer koronavírus-fertőzöttet és 34 áldozatot regisztráltak a péntek délutáni adatok szerint.

Dohányhoz hasonló növény jelenthet reményt a koronavírus ellen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső