Koronavírus: gócponttá vált egy német húsüzem

Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének megállítása érdekében. Egy hely húsüzemben ugyanis járványgós alakult ki.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A tömeges tesztelést kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. Eddig csaknem 6000 tesztet végeztek el. Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból szinte minden dolgozót - 6400 embert - karanténra köteleztek. Az eset hatalmas járványügyi kockázatot jelent, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a koronavírus ne terjedjen át az üzemben dolgozókról a helyi lakosságra. "A legfontosabb, hogy minden érintett letöltse a karantént, így például a külföldi munkások ne látogassanak haza a kényszerszünet alatt. A helyzet kezelésében tolmácsok is segítenek, a szabályok betartását több rendőri egység ellenőrzi" - mondta Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Már két hete terjedhet a dolgozók között

A térség európai parlamenti (EP-) képviselője, Peter Liese szerint azonban nemcsak Gütersloh-ban, hanem az üzem körüli 30 kilométeres övezetben mindenütt korlátozásokat kell elrendelni az egész lakosságra. Kiemelte, hogy a sertésfeldolgozóban történt tömegesfertőzésjelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában. Az új típusú koronavírus legalább két hete terjedhet a dolgozók között, sokan már kórházba is kerültek, és félő, hogy számos halálos áldozat is lesz - mondta az egészségügyi szakpolitikus, aki politikai karrierje előtt orvosként dolgozott.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus húsüzem, koronavírus gócpont, koronavírus járványhelyzet, koronavírus lezárás, koronavírus karantén
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus húsüzem, koronavírus gócpont, koronavírus járványhelyzet, koronavírus lezárás, koronavírus karantén

Egy városnegyedet már lezártak

Koronavírus: Szerbia mellett már tombol a 2. hullám - kattintson a részletekért!

A Tönnies holdinghoz tartozó üzemben többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak. Az alvállalkozói konstrukcióban foglalkoztatott emberek általában tömegszállásokon laknak. A közeli Verlben - ahol a dolgozók egy részét elszállásolták - a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzésével, és kordonokkal lezárta a negyedet a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Az elkerített településrészen számos családi ház is van, amelyek lakói nem a Tönnies-nél dolgoznak. A történtek feltárásába a területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és afertőző betegségekelleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A rheda-wiedenbrückeni eset hatása egyébként a koronavírus-járvány alakulását mutató országos adatokban is megmutatkozik. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) az utóbbi napokban rendre 500-nál több új fertőzöttről érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában az 500-as határ alatt volt az új fertőzöttek napi száma. Németország egészében pedig már több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Gócok alakultak ki Rheda-Wiedenbrücken mellett például Berlin Neukölln nevű kerületében és Göttingenben is. Ezek az esetek megemelték a vírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R), amely az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hetekben regisztrált 0,7-1,2 közötti sávból felugrott 1,79-re. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 179 embernek adja tovább a vírust.

Németország egyébként eddig több mint 191 ezer koronavírus-fertőzöttről és mintegy 8900 halálesetről számolt be. A gyógyultak száma azonban már meghaladta a 175 ezret, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 7700 körül van.

Már patkányokban is kimutatták a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés