Koronavírus: fókuszban a biztonságos vér

A koronavírus-járvány miatt idén a biztonságos vér fontosságára hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) június 14-e, a véradók világnapja alkalmából.

Ezen a napon világszerte köszönetet mondanak a véradóknak, akik önzetlen adományukkal segítenek a rászorulókon. A biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az veszélyhelyzetek - példul a természeti katasztrófák, a fegyveres konfliktusok és a járványok - során is - olvasható a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös közleményében. Most, a koronavírus-járvány idején különösen nagy figyelmet kapott a biztonságos vér fontossága.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vér, koronavírus véradás, véradók napja
A koronavírus-járvány miatt idén a biztonságos vér fontosságát hangsúlyozzák.Fotó: Getty Images

A járvány alatt is volt elegendő vér

Az egyik vércsoportra veszélyesebb a koronavírus - a részletekért kattintson ide!

A véradások hazai szervezéséért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a koronavírus-járvány alatt is zavartalan maradjon. Ezt sikerült is elérniük - közölte Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetője. A szükséges távolságtartás, a testhőmérséklet-mérés és a védőfelszerelések alkalmazásával biztonságossá tudták tenni a véradásokat - emelte ki Váradi Mariann. Mint mondta, annyiban volt csak változás, hogy máshol kellett véradókat keresni: a munkahelyek és az oktatási intézmények helyett az emberek otthonaihoz közelebb.

A szakmai vezető szerint egyébként az elmúlt hónapokban a nem életmentő műtétek elhalasztása miatt kisebb volt az egészségügy vérigénye, valamint az utakon is kevesebben voltak, így kevesebb baleset történt. Az új típusú koronavírus hazai megjelenése után átlagosan napi 1200-1500 véradó volt, míg normál helyzetben napi 1800 az ideális - jegyezte meg. Jelenleg figyelik az egészségügyi intézmények igényeit, és ehhez igazítják a véradásokat.

Ezért fontos az önkéntes véradás

Ahhoz, hogy Magyarországon továbbra is megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére. A szervezetek ezért arra buzdítják a magyarokat, hogy menjenek el vért adni, hiszen a nyári időszakban a szabadságolások miatt minden évben csökken a véradók száma. Hamarosan induló nyári véradókampányukban neves színészek, zenészek és sportolók bevonásával népszerűsítik majd a véradást - tudatták.

Felgyógyult a koronavírusból, 1,1 millió dolláros kórházi számlát kapott a 70 éves férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció