Koronavírus: ezt kérik a budapestiektől

A főváros erőfeszítéseket tesz, hogy saját forrásaiból tudjon maszkokat, védőruhát biztosítani, ugyanakkor kezdeményezi, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak és munkavállalóknak. Karácsony Gergely pedig még szigorúbb intézkedések bevezetését sürgeti.

Jelenlegi információink szerint a magyarországi koronavírus-fertőzöttek legnagyobb hányada eddig Budapestről került ki, ezért érthető módon itt fokozottabb a járványhelyzet. A Főpolgármesteri Hivatal a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések előkészítésére hivatott fővárosi operatív törzs hétfői ülése után közleményt adott ki, amely szerint a tegnapi nap folyamán egészségügyi és járványügyi szakemberekkel konzultáltak, folyamatos kapcsolatban vannak a kerületi polgármesterekkel és a budapesti cégek vezetésével is.

Csapás az új világrendre is Az új típusú koronavírus csapást mérhetett az új világrendre, a több mint fél évszázada tartó globalizálódásra, a világ nagy nemzeteinek egymástól való függésére - fogalmazott legújabb írásában Patrick Buchanan konzervatív politikai elemző. Részletek itt.

Így csökkentik a fertőzésveszélyt

Az operatív törzs is arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, maradjon otthon, vagy válasszon alternatív közlekedési módokat. Ezt segíti elő, hogy hétfőtől a Bubi közösségi kerékpár-szolgáltatás árát a "technológiailag lehetséges legkisebb mértékre", havi 100 forintra csökkentették. Ezen kívül a BKK és a BKV vezérigazgatója naponta tesz jelentést az aktuális utasszám- és forgalmi adatok változásáról. Hétfő délig ezek a számok az iskolai szünetekben szokásos forgalomhoz képest is 20-40 százalékos csökkenést mutattak.

Mint a közleményben írták, a budapesti városvezetés feladatának tekinti, hogy a város stabil működését úgy biztosítsa, hogy közben a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a járvány terjedéséhez hozzájáruló személyi érintkezések számát, és kiemelten védje azokat a munkavállalókat, akik fokozottan kitettek a járványveszélynek. E két szempont figyelembevételével döntött úgy az operatív törzs, hogy a BKV összes járata csütörtökön üzemkezdéstől a nyári menetrendre áll át. Hozzátették: a járművezetők védelme érdekében hétfőtől a buszokon és trolikon az első ajtón nem lehet felszállni.

Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában Budapesten 2020. március 16-án. Fotó: MTI
Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában Budapesten 2020. március 16-án. Fotó: MTI

Kitértek arra is, hogy a fővárosi ügyfélközpontok csökkentett kapacitással működnek, több közszolgáltató ügyfélszolgálata bezár. "Kérjük a budapestieket, hogy halaszthatatlan ügyben, ha tehetik, telefonon vagy e-mailben keressék az ügyfélszolgálatokat" - írták. A tájékoztatás szerint az elindult lomtalanítások lezajlanak, de a napokban, hetekben esedékes lomtalanításokat elhalasztja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a kerületi polgármesterekkel egyeztetve.

Hangsúlyozták, hogy a budapesti operatív törzs támogatja a Magyar Orvosi Kamara által megfogalmazott javaslatok végrehajtását kormányzati hatáskörben. Kezdeményezik a kormánynál, hogy a járóbeteg-szakellátás finanszírozását a jelenlegi teljesítményalapú finanszírozás helyett bázisfinanszírozásra állítsák át, és szükségesnek látják a kerületi szakellátás átszervezését, miután a kormány megtiltotta a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók részvételét a közvetlen betegellátásban. Erről intenzív konzultációt kezdtek a kerületi polgármesterekkel és intézményvezetőkkel, amelybe a szakértők mellett bevonták a Magyar Orvosi Kamara budapesti elnökét is.

A főpolgármester szigorúbb korlátozásokat szeretne

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett hétfői videóban arról beszélt, hogy véleménye szerint az eddig meghozott korlátozó intézkedések még nem elégségesek. "Ha megnézzük Ausztria, Szlovákia, Csehország és más országok gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már" - fogalmazott. Ezért arra kérte a kormányt, hogy az önkormányzatok kaphassanak felhatalmazást, hogy korlátozzák a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzlethelyiségek nyitva tartását.

A főpolgármester ismételten azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon, akinek pedig el kell hagynia az otthonát, az minden lehetséges alkalommal mosson kezet. Külön felhívta a figyelmet az idősek védelmére. Javasolta, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot nyugdíjas korú rokonaikkal, barátaikkal, menjenek el helyettük vásárolni, váltsák ki a gyógyszereiket, de úgy segítsenek, hogy kerüljék a személyes kontaktust.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat, a kormány és a kerületek közösen mindent megtesznek azért, hogy a járvány terjedését megfékezzék, de olyan hetek, hónapok jönnek, amikor nemcsak a politikusok, hanem minden budapesti polgár döntései is emberéleteket menthetnek meg. Igyekezett nyomatékosítani a helyzet súlyosságát: mint mondta, a koronavírus "itt van már velünk a városban", és a legfontosabb dolog, amit tenni lehet ellene, hogy "időt nyerünk", hogy a "vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre". Mert ha ez bekövetkezik - miként Olaszországban történt -, akkor félő, hogy a rendszer össze fog omlani alatta - tette hozzá.

Hogyan reagáltak a koronavírus-járványra a legnagyobb magyarországi fesztiválokat szervezők? Az nlc.hu cikkéből megtudhatja.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: