Koronavírus: ezért nem érdemes gumikesztyűben vásárolni

A koronavírus terjedése miatt a maszk a boltban való vásárlás alapkelléke lett világszerte, viselésével ugyanis jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Sokan gumikesztyűt is húznak, ha az élelmiszerek között válogatnak, aminek azonban a WebMD belgyógyász szerzője, dr. Arefa Cassoobhoy szerint semmi értelme nincs.

A kesztyű nem véd meg minket a SARS-CoV-2-től - hangsúlyozza a cikk elején dr. Cassoobhoy. Ha ugyanis megérintünk egy fertőzött tárgyat, éppúgy hordozóvá válik a kesztyű, mint az ujjaink, amikor nincsen rajtuk plusz egy réteg. Ráadásul, aki kesztyűs kézzel az arcához, szájához, szeméhez nyúl, pillanatok alatt a szervezetébe juttathatja a vírust. Szintén rizikós az a folyamat, amelynek során levesszük a kesztyűt, hiszen ha nem vagyunk elég körültekintőek, a kórokozók könnyedén átkerülhetnek a kezünkre.

Koronavírus: így terjed afertőzésegy boltban Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók azt modellezve, miként terjednek az akár az új koronavírust is közvetíteni képes váladékcseppek egy köhögés után egy szokványos élelmiszerüzletben. Részletek itt.

Dr. Cassoobhoy szerint nem a fertőzött tárgyak megérintése rejti az igazi veszélyt. Sokkal könnyebben elkaphatjuk a koronavírust cseppfertőzés útján, ha például a közvetlen közelünkben köhög, tüsszög egy fertőzött ember - éppen ezért fontos a maszkviselés és a megfelelő távolság megtartása. Segíthet továbbá, ha igyekszünk olyan időszakban vásárolni, amikor tudjuk, hogy kevesebben vannak az üzletben.

A szakember szerint sokan hiszik, hogy a gumikesztyű viselése helyettesíti a megfelelő kézhigiéniát. Pedig az eszköz nemhogy nem véd a fertőzéstől, a kézmosást sem teszi feleslegessé. Viselése esetén ugyanúgy kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy tisztán tartsuk a kezeinket, mintha nem lenne rajtunk kesztyű. A kézmosás tudniillik a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a bőrünkre tapadt kórokozóktól.

A belgyógyász szerint a kesztyű nem véd meg minket a SARS-CoV-2-től.
A belgyógyász szerint a kesztyű nem véd meg minket a SARS-CoV-2-től. Fotó: Getty Images

Célszerű lefertőtleníteni a kezünket, amikor belépünk a boltba, és megismételni a műveletet, ahogy kiléptünk az ajtaján. Ha nagyon elővigyázatosak szeretnénk lenni, a bevásárlókocsi vagy -kosár fogójával is megtehetjük ugyanezt. Hazaérve kezdjünk egy alapos szappanos kézmosással, amely legalább 20 mp-ig tartson. Érdemes még megtisztítani minden olyan tárgyat, amely szennyeződhetett a vásárlás során, ilyen például a mobiltelefon, a kulcsok vagy a bevásárlószatyrok.

Dr. Cassoobhoy cikkében külön kiemelte, hogy a gumikesztyű viselésével másokat sem óvunk. A felületére tapadt kórokozókat ugyanúgy továbbvihetjük vásárlás közben egyik termékről a másikra, mintha csupasz kézzel válogatnánk. Ha nem csak a saját egészségünk fontos a számunkra, igyekezzünk minél kevesebb dolgot megérinteni a boltban - csak azt fogjuk meg, amit utána meg is veszünk.

Végül, de nem utolsósorban azért sem érdemes halomra vásárolni és használni a gumikesztyűket, mert az egészségügyi dolgozóknak - különösen most, a járvány idején - nagyobb szükségük van azokra - húzza alá dr. Cassoobhoy. Ők különösen ki vannak téve a fertőzés kockázatának, hiszen munkájuk során vérrel, nyállal, hányással, vizelettel érintkezhetnek. Nem mellesleg a páciensek egészsége szempontjából is az a legideálisabb, ha megfelelő védőruházatban kezelik őket.

Forrás: blogs.webmd.com

Eredetileg az ebola ellen kezdték fejleszteni, de a koronavírus ellen is hatékony lehet az a különleges arcmaszk, ami jelzi a fertőzést - részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció